Παιδικός αυνανισμός: «Η 4χρονη κόρη μου αυνανίζεται τι να κάνω;»

Παιδικός Αυνανισμός: Μια μαμά διεπίστωσε ότι η τετράχρονη κόρη της αυνανίζεται. Θέλοντας να μάθει τι μπορεί να κάνει, απευθύνθηκε στην Ψυχοθεραπεύτρια του Mothersblog..
Ερώτηση αναγνώστριας:
«Καλησπέρα! Έχω μια κόρη τεσσάρων χρονών η οποία από πολύ μικρή ηλικία και πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο, τέντωνε τα ποδαράκια της και άρχιζε να τρέμει και να κοκκινίζει. Αφού αποκλείσαμε (κάνοντας εγκεφαλοραφημα),ότι δεν πρόκειται για επιληψία, καταλήξαμε, με την παρακολούθηση αναπτυξιολόγου, ότι πρόκειται για αυνανισμό. Από τότε το έχει μειώσει σημαντικά. Μας είπε ο γιατρός να τη σηκώνουμε και να την απασχολούμε όποτε το κάνει πράγμα που της έφερνε εκνευρισμό και κλάματα. Τώρα, το κάνει πιο σπανία και μόλις την κοιτάμε σταματάει. Το ελάττωσε αλλά στον σταθμό μας είπαν ότι κάποιες φορές εξακολουθεί να το κάνει. Υπάρχει τρόπος να σταματήσει εντελώς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!»
Απάντηση Ψυχοθεραπεύτριας:
Πράγματι, όπως το περιγράφεται πρόκειται για τον γνωστό πλέον παιδικό αυνανισμό. Μία συνηθισμένη δηλαδή αυνανιστική παιδική συμπεριφορά, που δεν έχει να κάνει με τον οργασμό των ενηλίκων, αλλά δίνει μία "γλύκα" στο παιδί και γι αυτό το λόγο θέλει να το κάνει ξανά και ξανά. Σίγουρα ο γονιός δεν νιώθει άνετα αντικρίζοντας το παιδί του να αυνανίζεται μπροστά του, βέβαια να τονίσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με εμάς τους μεγάλους, που από τη μία γνωρίζουμε τι σημαίνει και ενοχοποιούμε ανάλογα τον αυνανισμό και από την άλλη δεν έχουμε μάθει στο παιδί μας την ιδιωτικότητα του χώρου.
Η κόρη σας λοιπόν αυνανίζεται επειδή απλά νιώθει ωραία μέσα από αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που της φέρνει εκνευρισμό και κλάμα όταν την διακόπτετε, το ότι δηλαδή την αποτρέπετε από μια συμπεριφορά που την κάνει να νιώθει ευχάριστα. Καθώς λοιπόν το παιδάκι σας δεν κάνει κάτι κακό η μη φυσιολογικό, θα ήταν καλό καταρχήν να το αποδεχτείτε. Μην προσπαθήσετε να το σταματήσετε εντελώς γιατί αυτό μάλλον θα είναι αδύνατον, αλλά ίσως και ανούσιο. Μάλιστα, όπως μας γράφετε, έχει ήδη καταλάβει πως δεν πρέπει να το κάνει εφόσον αν σας δει να την κοιτάτε σταματάει.
Προσέξτε όμως γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να την γεμίσετε ενοχές, να πάρει λάθος μηνύματα, να καταλάβει πως κάνει κάτι κακό που ναι μεν της δίνει απόλαυση αλλά δεν κάνει. Σκεφτείτε λίγο πως θα νιώθατε εσείς αν ζούσατε με το μήνυμα που με τα χρόνια μπορεί να πάρει τη μορφή: "Η απόλαυση είναι κάτι κακό!" Να είστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις σας κάθε φορά που το κάνει, καθώς ένα απειλητικό βλέμμα ή μια τιμωρία μπορεί να της περάσουν μηνύματα πως ο αυνανισμός είναι κάτι κακό και βρώμικο, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ενήλικη σεξουαλική της ζωή.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να οριοθετήσετε τους χώρους όπου επιτρέπεται να το κάνει. Να της εξηγήσετε ότι αν θέλει μπορεί να αυνανίζεται μόνη της στο δωμάτιό της ή στο μπάνιο και όχι κάπου δημόσια όπως ο παιδικός σταθμός, το νήπιο ή το σχολείο, αλλά ούτε και στο σαλόνι.
Η ηλικία στην οποία βρίσκεται πλέον, θα της επιτρέψει να καταλάβει τη διαφορά στο ότι είναι αποδεκτό να το κάνει ιδιωτικά, αλλά όχι δημόσια.
Επίσης, να έχετε στο μυαλό σας πως έτσι κι αλλιώς σε 1 με 2 χρόνια, δηλαδή όταν θα φτάσει στην ηλικία των 5-6 χρόνων, το πιθανότερο είναι να σταματήσει από μόνη της να το κάνει δημόσια».
Πηγή: mothersblog.gr
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment