Ένας φαφλατάς ή ένας παρανοϊκός στο πιο ισχυρό γραφείο της Γης; «Τα δάκτυλά μου είναι μακριά και όμορφα, όπως έχει επιτυχώς καταγραφεί να είναι κι άλλα μέλη του σώματός μου…»

Οι αμερικανοί πολίτες εξέλεξαν έναν εκκεντρικό και κατά πολλούς απρόβλεπτο και επικίνδυνο δισεκατομμυριούχο για το πιο ισχυρό αξίωμα του κόσμου. Η κάλπη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ανέδειξε τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, μια απόφαση που ήρθε ως έκπληξη για την πλειοψηφία του κόσμου, δημιουργώντας παράλληλα φόβους, προβληματισμούς και έντονες ανησυχίες δεδομένου του εκρηκτικού χαρακτήρα του και της απρόβλεπτης ιδιοσυγκρασίας του, όπως παρουσιάστηκε ειδικότερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Το σίγουρο είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει πολλά γύρω από πολλά ζητήματα. Τις γυναίκες, το κλείσιμο των συνόρων, την οικονομία, την κλιματική αλλαγή, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και σε όλα αυτά τα θέματα, οι θέσεις του προκαλούσαν συζήτηση και ανησυχία. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν επρόκειτο απλώς για προεκλογικές κορώνες με στόχο τη νίκη, οι οποίες σίγουρα πόλωσαν και δίχασαν το αμερικανικό εκλογικό σώμα, ή αν ο νέος αμερικανός πρόεδρος ήρθε για να ταράξει για τα καλά τα νερά της διεθνούς πολιτικής σκηνής, στρέφοντας τον κόσμο περισσότερο προς την αστάθεια, τη μισαλλοδοξία και τον διχασμό. Αυτό πλέον μένει να το δείξει η ιστορία…
Χαρακτηριστική είναι, πάντως, η υποδοχή της νίκης του, η οποία έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μία πλευρά εκείνοι που έσπευσαν να χαιρετίσουν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «πατριωτική άνοιξη» στη Δύση. Ανάμεσα σε αυτούς η Κου Κλουξ Κλαν, η Μαρίν Λεπέν, ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, η Χρυσή Αυγή, ο Φαήλος Κρανιδιώτης.
Άλλοι πάλι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ανήσυχοι απέναντι στην επιλογή Τραμπ στο τιμόνι του Λευκού Οίκου. Η δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι ενδεικτική, αφού παρατήρησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα «ανοίγει μια περίοδο ανασφάλειας». «Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γαλλία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές σχέσεις και η προστασία του πλανήτη», τόνισε χαρακτηριστικά. (Αναλυτικά οι αντιδράσεις τον ηγετών από όλο τον κόσμο εδώ)
Ο διεθνής Τύπος αντιμετώπισε ως σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα. «Για πολλούς ο χειρότερος φόβος έγινε πραγματικότητα. ΟΙ ΗΠΑ στράφηκαν προς μια αυταρχική ηγετική προσωπικότητα, η δημοκρατία βρίσκεται προ μια ιστορικής προκλήσεως», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung. Για τον βραβευμένο βρετανό αρθρογράφο του Guardian, Jonathan Freedland, «η Αμερική εξέλεξε τον πιο επικίνδυνο ηγέτη» και «όλοι έχουμε πολλά να φοβόμαστε».

Πέντε τρόποι που ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Σε ανάλυσή του, το BBC παρουσίασε τους 5 τρόπους που η νίκη Τραμπ μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο. Οι αλλαγές αυτές στις διεθνείς σχέσεις, ενδέχεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα σαρωτικές.
Ελεύθερο εμπόριο
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθήσει τις εμπορικές πολιτικές που έχει υποσχεθεί, θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο που η Αμερική κάνει δουλειές με τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Έχει απειλήσει να καταργήσει σημαντικό αριθμό από υπάρχουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) την οποία κατηγορεί για απώλεια θέσεων εργασίας. Έχει ακόμη προτείνει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επιπλέον, υποστηρίζει τη φορολόγηση στις εισαγωγές ενώ έχει μιλήσει για επιβολή δασμών 45% για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και 35% από το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.
Κλιματική αλλαγή
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα «ακυρώσει» τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή η οποία υπογράφηκε από πάνω από 195 χώρες, το Δεκέμβριο του 2015. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα σταματήσει όλες τις αμερικανικές πληρωμές προς τον ΟΗΕ για τα προγράμματα για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Καμία χώρες δεν μπορεί να υποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, εάν όμως αυτό το πράξει η Αμερική ή η ίδια εγκαταλείψει τα μέτρα που έλαβε ο Ομπάμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη συμφωνία. Ο Τραμπ έχει ζητήσει περισσότερες γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα, λιγότερους περιορισμούς και έγκριση του αγωγού Keystone XL από τον Καναδά.
Κλείσιμο των συνόρων
Παρά τις σκληρές ομιλίες του για τη μετανάστευση, ο κ. Τραμπ έχει μετατοπιστεί στις θέσεις του κι έτσι είναι δύσκολο να προβλέψεις εάν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μερικά από τα μέτρα που έχει υποσχεθεί.
Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να χτίσει ένα μεγάλο τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και να απελάσει 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά. Κατόπιν βέβαια, αυτό το περιόρισε, μιλώντας πλέον για «εκατομμύρια» εγκληματιών που ζουν στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον υπόλοιπο πληθυσμό δίχως έγγραφα θα ασχοληθεί κατόπιν. Επιπλέον, έχει επιμείνει μέχρι τέλους ότι το Μεξικό θα πληρώσει για τον τοίχο, όμως είχε αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα όταν επισκέφτηκε τη χώρα. Επιπλέον, είχε προαναγγείλει «μια ολοκληρωτική και πλήρης απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ», όμως αργότερα εξήγησε πως αυτό ήταν πρόταση του κι όχι πολιτική προς εφαρμογή. Αντίθετα, μίλησε για μια «ακραία λεπτομερή εξέταση» ανθρώπων από ορισμένες χώρες, παρόλο που δεν διευκρίνισε ποιες θα ήταν αυτές οι χώρες.
NATO
Ο Τραμπ έχει στηλιτεύσει το NATO ως παρωχημένο, ενώ χαρακτήρισε τα μέλη του ως αχάριστους συμμάχους οι οποίοι επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ. Δηλώνει ότι η Αμερική δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να προστατεύει χώρες στην Ευρώπη και την Ασία χωρίς επαρκή αποζημίωση, υποδηλώνοντας έτσι ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, εκτός κι αν οι χώρες αυτές πληρώσουν. Υπό μία έννοια, γράφει το BBC, ο Τραμπ απλά εκφράζει τις μακροχρόνιες αμερικανικές ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτουν το στόχο για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ, αν και πολλοί έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον ο Τραμπ θα απομακρυνόταν από μια στρατιωτική συμμαχία που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για πάνω από 60 χρόνια.
Ρωσία
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο έχει επαινέσει σαν έναν ισχυρό ηγέτη με τον οποίο θα ήθελε να έχει καλές σχέσεις. Ωστόσο, δεν έχει πολλά για το τι θα περιλαμβάνει αυτό πέρα από μια επιθυμία για κοινή μάχη εναντίον του ISIS. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σκοπεύει να εξακριβώσει εάν οι Ρώσοι θα εμφανιζόντουσαν «λογικοί», όντας σίγουρος για τον εαυτό του ότι θα μπορούσε να έχει το σεβασμό του Πούτιν περισσότερο από την Χίλαρι ή τον Ομπάμα.

Φόβοι και από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ DONALD TRUMP
Η ένωση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει το εμπόριο και τη διακίνηση των προϊόντων. Η ένωση που εκπροσωπεί εταιρίες όπως την BMW, τη Volkswagen και τη Daimler, ανακοίνωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία είχε δείξει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των βιομηχανικών κρατών έχει γίνει σκληρότερος.
«Θα πρέπει να φοβάται κανείς ότι οι ΗΠΑ υπό έναν νέο πρόεδρο, όπως και η Κίνα, θα επικεντρωθούν κυρίως στη δική τους οικονομία, σε βάρος των διεθνών εμπορικών ροών και σχέσεων», ανέφερε η VDA σε σημερινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ένωση, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός ή οι πρόσθετοι δασμοί θα πλήξουν τις ΗΠΑ όπως και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Τον τελευταίο χρόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας ενδεχομένως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεξετάσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους για την επέκταση των εργοστασιακών τους μονάδων στο Μεξικό.

«Ο εκδικητής στον Λευκό Οίκο»

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ DONALD TRUMP
Χαρακτηριστικά της υποδοχής της νίκης Τραμπ είναι τα δημοσιεύματα ανά τον κόσμο. Η εφημερίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung μιλά για «Νίκη ενός ανθρώπου χωρίς αναστολές» και συνεχίζει: «Πρόεδρος ο Tραμπ: Για πολλούς ο χειρότερος φόβος έγινε πραγματικότητα. ΟΙ ΗΠΑ στράφηκαν προς μια αυταρχική ηγετική προσωπικότητα, η δημοκρατία βρίσκεται προ μια ιστορικής προκλήσεως».
«Η ιστορική νίκη του Τραμπ, η αμήχανη δύση και τα ανοιχτά θέματα», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle, η οποία σημειώνει: «Αυτό το οποίο δεν μπορούσε καν να φανταστεί κανείς συνέβη: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το σοκ είναι μεγάλο και οι συνέπειες για τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς».
«Ο εκδικητής στον Λευκό Οίκο» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πολλοί φοβόντουσαν τη νίκη του», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, αλλά ο φόβος έγινε πραγματικότητα διότι "η εξέγερση του λαϊκισμού" ήταν ισχυρότερη από όλες τις προειδοποιήσεις για το ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος.
Για τη Handelsblatt, «ο Τραμπ θριαμβεύει και κάνει τον κόσμο να τρέμει. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης καταρρέει, είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας. Στις χρηματαγορές εξαπλώνεται φόβος». Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες της εκλογής του. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει το πρωί απώλειες της τάξεως του 3%.
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα σχολίασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ο βραβευμένος βρετανός αρθρογράφος του Guardian, Jonathan Freedland. «Η Αμερική εξέλεξε τον πιο επικίνδυνο ηγέτη, όλοι έχουμε πολλά να φοβόμαστε» τιτλοφορείται το άρθρο του Freedland, ο οποίος σημειώνει: «Οι άνθρωποι της Αμερικής βυθίστηκαν στην άβυσσο. Ο νέος πρόεδρος είναι ένας ασταθής φανατικός, ένας με επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά, ένας παθολογικός ψεύτης. Είναι ικανός για όλα».
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, «πιστεύαμε ότι οι ΗΠΑ θα οπισθοχωρούσαν από την άβυσσο. Πιστεύαμε, και οι δημοσκοπήσεις μάς έκαναν να αισθανόμαστε σίγουροι, ότι οι Αμερικανοί δεν θα έδιναν το πιο ισχυρό γραφείο της Γης σε έναν ασταθή φανατικό, έναν παθολογικό ψεύτη».

Ο ιδιόρρυθμος Τραμπ μέσα από ατάκες του

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ενδεικτικές της απρόβλεπτης ιδιοσυγκρασίας του είναι μερικές από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
 • «Το μόνο επιχείρημα που έχει η Χίλαρι Κλίντον, είναι ότι είναι γυναίκα. Δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει και ειλικρινά, εάν η ίδια ήταν άντρας, αμφιβάλλω εάν θα έπαιρνε το 5% των ψήφων. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ότι είναι γυναίκα και το πιο ωραίο είναι ότι οι γυναίκες δεν τη συμπαθούν…»
 • «Όταν το Μεξικό στέλνει τους ανθρώπους του, δεν στέλνει τους καλύτερους. Δεν στέλνουν εσάς. Στέλνουν ανθρώπους που έχουν πολλά προβλήματα και φέρνουν τα προβλήματα αυτά σ’ εμάς. Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν εγκλήματα. Είναι βιαστές…, αλλά μερικοί υποθέτω είναι καλοί άνθρωποι.
 • «Θα χτίσω έναν μεγάλο τοίχο –κανένας δε χτίζει τοίχους καλύτερα από μένα, πιστέψτε με- και θα το χτίσω χωρίς οικονομικό κόστος. Θα χτίσω έναν μεγάλο, μεγάλο τοίχο στα νότια σύνορά μας και θα κάνω το Μεξικό να πληρώσει γι’ αυτόν τον τοίχο. Σημειώστε τα λόγια μου…»
 • «Νομίζω ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε εμένα και τους άλλους υποψήφιους είναι το γεγονός ότι είμαι πιο τίμιος και οι γυναίκες μου είναι πιο όμορφες…» (αναφέρεται στους υποψηφίους των προκριματικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου).
 • «Ο μεγάλος Αφροαμερικανός πρόεδρος μας, δεν έχει ακριβώς μια θετική επίδραση στους αλήτες, που χαμογελαστοί καταστρέφουν τη Βαλτιμόρη…»
 • «Έχω μεγάλο σεβασμό για τις γυναίκες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην βιομηχανία κατασκευών…»
 • «Κοιτάξτε αυτά τα χέρια. Είναι μικρά χέρια; Ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος μου Μάρκο Ρούμπιο αναφέρθηκε στα χέρια μου. Εάν είναι μικρά, κάτι άλλο θα πρέπει να είναι μικρό. Σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το εγγυώμαι…»
 • «Έχω τόσους πολλούς υπέροχους φίλους που συμβαίνει να είναι γκέι, αλλά εγώ είμαι παραδοσιακός…»
 • «Το IQ μου είναι από τα υψηλότερα – κι όλοι σας το γνωρίζετε. Σας παρακαλώ να μην αισθάνεστε τόσο ηλίθιοι ή ανασφαλείς. Το λάθος δεν είναι δικό σας…»
 • «Ο λογαριασμός μου στο Twitter έχει γίνει ένα τόσο δυνατό εργαλείο, ώστε μπορώ να κάνω τους εχθρούς μου να λένε την αλήθεια…»
 • «Συγνώμη, δεν υπάρχει ένας ΑΣΤΕΡΑΣ στη σκηνή απόψε…»
 • «Τα δάκτυλά μου είναι μακριά και όμορφα, όπως έχει επιτυχώς καταγραφεί να είναι κι άλλα μέλη του σώματός μου…»
 • «Η ομορφιά μου είναι ότι είμαι πλούσιος…»
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
  Blogger Comment
  Facebook Comment