Γαλλικό κλειδί για να ανοίξει το τείχος της Μέρκελ

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες των υπουργών οικονομικών της Ελλάδας και της Γαλλίας στο Παρίσι, γεγονός που φάνηκε και στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι...
οι δύο αξιωματούχοι προσήλθαν στην αίθουσα τύπου του γαλλικού υπουργείου οικονομικών πιασμένοι αγκαζέ.

Περιοδεία Βαρουφάκη στην Ευρώπη

Ο έλληνας υπουργός οικονομικών στην αρχή των δηλώσεών του ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσα στις οποίες, το Βερολίνο, το Ελσίνκι, τη Μαδρίτη και την Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας. Επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι είναι σε επαφή με το ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα να συναντήσει σύντομα την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο τέλος του μηνός οι προτάσεις της κυβέρνησης

Ο Γιανης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του μηνός θα έχουν ετοιμαστεί αναλυτικές προτάσεις και ότι θα απαιτηθούν έξι εβδομάδες έως ότου καταρτιστεί «μια λογική συμφωνία» με τους εταίρους.
Η Ελλάδα έχει έχει εθιστεί στην υπερχρέωση. Είναι ένας εθισμός που πρέπει να κοπεί μια κι έξω.
Τόνισε ότι στόχος των κινήσεων της νέας κυβέρνησης είναι η ευημερία του μέσου ευρωπαίου πολίτη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει «ένα διαφορετικό συμβόλαιο» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της ελληνικής κρίσης για τους γερμανούς φορολογούμενους. Ο έλληνας υπουργός διευκρίνησε ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συσχετιστεί με την ανάπτυξη της εθνική οικονομίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την επόμενη δόση της βοήθειας σχολιάζοντας ότι η χώρα «έχει εθιστεί στην υπερχρέωση» ένας εθισμός που πρέπει να κοπεί «μια κι έξω». «Εκλεγήκαμε κυβέρνηση για να τερματίσουμε αυτόν τον εθισμό» πρόσθεσε ο έλληνας υπουργός.

Σαπέν: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας η ελάφρυνση του χρέους

Ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι Γαλλία πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει θέση στην Ευρωζώνη και ότι είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να κάνει ένα επιτυχή διάλογο με τους δανειστές.
Ο Μισέλ Σαπέν εξείρε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, σχολιάζοντας ότι χωρίς αυτό το μέτρο δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί η χώρα και να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία της. «Ναι το χρέος είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα σε πολλά άλλα» είπε ο Μισέλ Σαπέν και τόνισε ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αθήνας να ζητά ελάφρυνση του βάρους. 

Μανουέλ Βαλς: Βάλτε τέλος στην τιμωρητική λιτότητα

H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε , ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. «Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment