ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ: Όρος Λάκμος 2.295μ.

Κορυφή Τσουκαρέλα 2.295μ
 Το βουνό Λάκμος ή Περιστέρι αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Νότιας Πίνδου και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ των Νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων.Η υψηλότερη κορυφή είναι η Τσουκαρέλα και ορθώνεται στα 2.295μ.

  Στο όρος Λάκμος μπορεί να συναντήσει κανείς την ομορφιά που ζητάει, αφού πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που φιλοξενεί τις Πηγές του Αχελώου στα 2000 μέτρα.



Βερλίγκα και στο βάθος η κορυφή Τσουκαρέλα 2.295μ.

  Εδώ βρίσκεται και η ξακουστή Βερλίγκα που στα βλάχικα σημαίνει στριφογύρισμα.Είναι μια από τις πέντε Δρακολίμνες της Ελλάδας που ''μαιανδρίζει'' κάτω από τις κορυφές Μέγας Τράπος και Τσουκαρέλα..Στη Βερλίγκα γεννιέται ο Αχελώος, με την ορμή της νιότης πετιέται μέσα από τα έγκατα του βουνού,σέρνεται σαν φίδι και χάνεται σε μυστικά περάσματα για να εμφανιστεί πάλι χαμηλότερα σαν καταρράκτης,σαν ρέμα σαν ποτάμι.



Βερλίγκα και η κορυφή Μέγας Τράπος.

  Στα 2000 μέτρα, στα αλπικά λιβάδια της Βερλίγκας είναι απίστευτη η ομορφιά του τοπίου,στα νερά αντικατοπτρίζονται οι γύρω κορυφές, χιλιάδες μώβ και κίτρινα λουλούδια δημιουργούν πολύχρωμους λειμώνες, ενώ εντύπωση και δέος προκαλούν οι απόκρημνες και άγριες ορθοπλαγιές του βουνού!!
   Πρόκειται για ένα μέρος που σε γαληνεύει, αφού προσφέρεται για ψυχική θεραπεία.Λίγες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης που στις μέρες μας είναι πολύτιμες.


Λειμώνας με κίτρινα λουλούδια στις πηγές Αχελώου.


Μωβ λουλούδια κάτω από την κορυφή Τσουκαρέλα.
  Για να ανέβει κανείς στην Βερλίγκα και συνεπώς στην υψηλότερη κορυφή του Περιστερίου θα πρέπει να ξεκινήσει απο το Χαλίκι.Το Χαλίκι είναι ορεινό χωριό του Ν. Τρικάλων,χτισμένο σε 1.160μ. υψόμετρο στις πλαγιές του Λάκμου.Είναι ένας από τους ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας και ανήκει στην Κοινότητα Ασπροποτάμου. Κρατά την βλάχικη παράδοση,διατηρεί την ομορφιά που όλοι ψάχνουμε με γραφικά σοκάκια, λιθόκτιστη πλατεία,νερά και γεφύρια μα πάνω απ' όλα φιλόξενους ανθρώπους.Φτάνουμε στην πλατεία του χωριού,ένα καφεδάκι στο ταβερνάκι του Πάσχου  και αφού κάνουμε έναν τελευταίο έλεγχο του εξοπλισμού, ξεκινάμε τον επίπονο δρόμο της ανάβασης.


Η πλατεία στο χωριό Χαλίκι.
  Κάτω λοιπόν από την πλατεία φεύγει ένας χωματόδρομος τον οποίο και ακολουθούμε, χώνεται στο βουνό παράλληλα με το ρέμα <<Κοπράου>>.Σε κάποιο σημείο του δρόμου συναντάμε πετροδείκτη(κούκο),από εδώ ουσιαστικά ξεκινάει και η σήμανση του μονοπατιού με τα κόκκινα σημάδια.
Περνάμε λιβάδια με στάνη και ξωκλήσι και αμέσως το μονοπάτι μας βάζει στο δάσος.Ανηφορίζουμε ''γλυκά'' τώρα μέσα στο ελατόδασος έχοντας στα αριστερά μας μια βαθιά ρεματιά.


Άποψη του μονοπατιού μέσα στο δάσος με την κόκκινη σήμανση.

  Η πορεία μέσα στο δάσος δεν διαρκεί πολύ, μιας και στα 1500μ. περίπου βγαίνουμε σε λάκα με πολλά νερά και λιβάδια.Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από λίγες οξιές τώρα και κάνοντας ''καγκέλια'' μας ανεβάζει σε ένα μικρό πλατό,σαν μπαλκόνι με απίστευτη θέα προς τα γύρω βουνά.Στο σημείο αυτό υπάρχει και μια στάνη.1:30' από το Χαλίκι μέχρι την στάνη.


Η θέα απο το ''Μπαλκόνι''!
  Απο την στάνη ακολουθούμε στο σημασμένο μονοπάτι και φτάνουμε στη Βερλίγκα μετά από 1 περίπου ώρα.Προς έκπληξη διαπιστώνουμε πως δεν είμαστε μόνοι, δυο παιδιά, ο Χρήστος από Ιωάννινα και ο Νίκος από Καστοριά έχουν ήδη στήσει τις σκηνές και μένουν αποσβολωμένοι από την θέα του βουνού.


Στη Βερλίγκα!
  Στήνουμε κι εμείς τις σκηνές μας έχοντας πάντα συντροφιά τον ήχο του κρυστάλλινου νερού που στριφογυρίζει ήσυχα δίπλα στα λουλούδια.Οι συζητήσεις μας δίνουν και παίρνουν για το ποια θα είναι η επόμενη ορειβατική εξόρμηση.Η μέρα έφυγε,σκοτείνιασε αλλά εμείς έχουμε το φως των εκατομμυρίων αστεριών που μας κάνουν ''φιλική'' παρέα εδώ στη Ν. Πίνδο, στα 2.000μ. υψόμετρο.Η διανυκτέρευση ένα βράδυ στις Πηγές του Αχελώου είναι μια μοναδική εμπειρία,κάτι που δεν περιγράφεται αν δεν το ζήσεις.


Το σημείο διανυκτέρευσης!

  Και η νύχτα έφυγε και οι πρώτες αχτίδες του ηλίου άρχισαν να λαμπιρίζουν μέσα στα κάτασπρα νερά της Βερλίγκας.Μας ζεσταίνουν από το δροσερό βοριαδάκι της νύχτας.Ξημέρωσε οριστικά. Πανδαισία χρωμάτων,πραγματικός Παράδεισος!
  Επόμενος στόχος είναι η Κορυφή Τσουκαρέλα 2.295μ, η οποία είναι και η υψηλότερη του βουνού.Μετά από ένα σύντομο πρωινό η ομάδα φτάνει στην κορυφή μετά από περίπου 1 ώρα.
Η θέα από εδώ είναι μοναδική αφού περιτριγυρίζεσαι  από μερικά ψηλά βουνά της χώρας μας: Τζουμέρκα,Κακαρδίτσα,Τ'υμφη,Άγραφα,Μαυροβούνι,Τριγγία,Τόμαρος,Μιτσικέλι.
Η ομάδα αποτελούνταν απο τους Σάκη Γ.,Γιώργο Τ.,Δημήτρη Ν.,Γιώργο Κ.,Χρήστο Γ.,Νίκο Δ.
Η κορφή Τσουκαρέλα 2.295μ


Βερλίγκα!
  Το όρος Λάκμος είναι πλούσιο τόσο σε χλωρίδα, όσο και σε πανίδα. Στα χαμηλά του βουνού υπάρχει δάσος βελανιδιάς ενώ στα ψηλά ξεκινάει ένα δάσος ελάτης με διάσπαρτα μαυρόπευκα. στα ρέματα επικρατούν δάση με πλατύφυλλα,ενώ πιο ψηλά υπάρχουν λίγα διάσπαρτα ρόμπολα. Τα αλπικά και υποαλπικά οροπέδια καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις ενώ η χλωρίδα περιλαμβάνει πληθώρα σπάνιων και προστατευτικών φυτών όπως η σαξιφράγκα,η καμπανούλα, ο κρόκος, ο νάρκισσος, οι βιόλες,οι τουλίπες, οι ορχιδέες.
  Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ένα από τα πιο σπάνια φίδια της Ελλάδας,την οχιά των λιβαδιών που προτιμάει να ζεί στις γυμνές πέτρες πάνω από τα 1800μ. Αλλά είδη είναι ο αλπικός Τρίτωνας, η σαλαμάνδρα.Περιστασιακή είναι η παρουσία της αρκούδας,του λύκου,του ζαρκαδιού, ενώ άλλα είδη είναι πιο κοινά όπως οι αλεπούδες,τα αγριογούρουνα,οι βίδρες,οι αγριόγατες.
Στριφογυρίσματα Βερλίγκας
Οροσειρά Λάκμου σε πρώτο πλάνο και σε δεύτερο τα όρη των Αθαμάνων(Τζουμέρκα,Κακαρδίτσα).


Λάκμος
Τζουμέρκα απο Λάκμο!

Παράδεισος!



Μέγας Τράπος
Μωβ άνθη στις πλαγιές του Λάκμου


Βερλίγκα.Σημείο διανυκτέρευσης!
                                                                                                                                            Ελληνικά Βουνά
Share on Google Plus

About ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΡΙΠΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment