Τι είναι οι αλλοιώσεις Μodic

Όταν κάποιος πάσχει από τη μέση του σήμερα υποβάλλεται σε έλεγχο με μαγνητική τομογραφία.Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός


Διαβάζοντας την εξέταση εκτός από τις αναφορές που αφορούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και που εκφράζονται αλλοιώσεις σαν αυτές που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια, δηλαδή προβολές των δίσκων που πιέζουν το σάκκο του νωτιαίου μυελού ή κάποια ρίζα κ.ο.κ. υπάρχουν και αναφορές που αφορούν τους σπονδύλους.

Αλλοιώσεις Μodic

Όταν ο δίσκος εκφυλισθεί και διαρραγεί το περίβλημά του, τότε το μέρος του δισκικού υλικού προβάλλει. Εάν προβάλλει προς τα εμπρός δεν συμβαίνει τίποτε γιατί είναι η κοιλιά.

Εάν προβάλλει προς τα πίσω, πιέζει τον οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο και πίσω απ΄ αυτόν τον σάκκο που βρίσκονται τα νεύρα (οι ρίζες) (γιατί μετά το ύψος του Ο1 δεν υπάρχει νωτιαίος μυελός, υπάρχουν μόνο ρίζες-νεύτρα0 και προκαλεί πόνο σε κάποιο σημείο του ποδιού αναλόγως του ύψους του δίσκου.Όμως μέρος του δισκικού υλικού μπορεί να πιέσει και προς τον επάνω σπόνδυλο και τον κάτω, δηλαδή να πιέσει το κόκκαλο του σπονδυλικού σώματος.

Αυτή η πίεση όταν διαρκέσει επί πολύ, αρχίζει να επιδρά στη σκληρότητα του οστού και όπως όταν το κτυπήσεις δημιουργεί οίδημα. Το οιδηματώδες αυτό κόκκαλο (οστούν) φαίνεται στην μαγνητική τομογραφία (λήψεις Τ2 και Stir) με άλλο χρώμα.Αυτό ονομάζεται Μodic και εκφράζεται παθολογικά με βαθύ πόνο στη μέση μετά κόπωση και στο κρεβάτι στην ανάπαυση.

Πώς ελέγχεται

Όταν ο ασθενής πονάει λόγω αλλοιώσεων Modic στην κλινική εξέταση δεν ανευρίσκεται τίποτα παθολογικό.

Θεραπεία

Η θεραπεία του Modic είναι η συνεχής άσκηση με υπερεκτάσεις (τύπου Mc Kenzie) επί πολύ διάστημα, γιατί το σύμπτωμα υποχωρεί αργά και χρειάζεται υπομονή.Λέξεις κλειδιά:

- κεντρικός δίσκος
- αλλοιώσεις σπονδύλου
- Modic
- χαμηλή οσφυαλγία

πηγή:newsbeast.gr
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment