Δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ο καφές

Ο καφές κάνει καλός στην καρδιά μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Circulation.
Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση, στην οποία αξιολογήθηκε η σχέση της κατανάλωσης καφεΐνης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιαγγειακή θνητότητα).

Στην εν λόγω μελέτη αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από 36 μελέτες κατανάλωσης καφέ και καρδιαγγειακού κινδύνου, με συνολικό αριθμό 1.279.804 συμμετεχόντων και 36.352 καταγεγραμμένων περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου.

Από τα αποτελέσματα της φάνηκε η κατανάλωση καφέ, ιδίως για άτομα που κατανάλωναν 3,5 φλιτζάνια ημερησίως, δεν σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Όπως μάλιστα οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν, η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται αντίστροφα με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η έντονη κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με πρόσφατα στοιχεία από τη μελέτη της Ικαρίας στη χώρα μας, που έδειξαν ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετίζεται με υγεία και μακροζωία. 

Πηγή: neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment