20140611

Ηρθε το καλοκαίρι! Πώς να ζήσεις τον έρωτα και να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου

Το καλοκαίρι αποτελεί ευκαιρία για αλλαγές στη ζωή μας, σε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω τομείς. Η ίδια η φύση του καλοκαιριού και η έννοια των διακοπών με την ευρύτερη σημασία τους, τη διακοπή ή το διάλειμμα από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα, μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να σκεφτούμε τις πιθανές αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας.


Γενικά, η εξωστρέφεια, η κοινωνικότητα και η κινητικότητα του καλοκαιριού θέτουν τις βάσεις για δυνατότητες νέων γνωριμιών, εκπλήξεων, ευκαιριών, ίσως και προσωπικών ανατροπών. Ο ήλιος και η θάλασσα λειτουργούν καταλυτικά στο άγχος κι επιτρέπουν στον άνθρωπο να χαλαρώσει, να νιώσει πιο άνετα και απαλλαγεί από το χειμερινό στρες. Με αυτό τον τρόπο το άτομο μπορεί να δει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του και, ακόμα σημαντικότερο, να τις εξερευνήσει και να τις αξιοποιήσει.

Τονωτική ένεση στη συναισθηματική σας ζωή
Οι γρήγοροι ρυθμοί του χειμώνα, η πληθώρα υποχρεώσεων, οι δουλειές, τα επαγγελματικά, το άγχος αλλά και οι καθημερινές ανάγκες συχνά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δίνοντας στο ζευγάρι την εντύπωση ότι τρέχουν διαρκώς και δεν έχουν μια στιγμή για να χαλαρώσουν και να βρεθούν μαζί. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων στερεί από το ζευγάρι τη δυνατότητα να περάσουν τα μέλη του ποιοτικό χρόνο μαζί, να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από τις έγνοιές τους.

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα ζευγάρι να βρεθεί μαζί και να έρθει πιο κοντά. Το δώρο του ελεύθερου χρόνου των διακοπών επιτρέπει περισσότερη χαλάρωση, τρυφερότητα, επικοινωνία, ερωτική διάθεση και μπορεί ν' αποτελέσει πραγματικά μια τονωτική ένεση στη συναισθηματική ζωή του ζευγαριού.

Όταν η σχέση έχει τελειώσει
Είναι όμως πιθανό να βρίσκεται κανείς στη θέση όπου η σχέση του έχει τελειώσει και βιώνει συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, απόρριψης, αυτολύπησης, ίσως απαισιοδοξίας για το μέλλον. Το καλοκαίρι μπορεί να φαντάζει σαν ένα ατέλειωτο διάστημα που θα σας θυμίζει τη σχέση που χάσατε και τι θα μπορούσατε να κάνατε αν είσασταν ακόμα μαζί.

Ίσως πάλι το καλοκαίρι να σας φοβίζει επειδή αισθάνεστε "ξεκρέμαστοι" και με άφθονο χρόνο στα χέρια σας: αυτό όμως είναι ταυτόχρονα και μια προοπτική για κάτι διαφορετικό. Αντί να πενθείτε για τη χαμένη σας σχέση, ανασκουμπωθείτε ψυχικά, ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά, και ατενίστε το μέλλον με αισιοδοξία: επανασυνδεθείτε με παλιούς φίλους, κάντε νέες γνωριμίες κι επιτρέψτε στον εαυτό σας να ζήσει έναν καλοκαιρινό έρωτα. Όχι όμως για να ξεχάσετε τον παλιό, μια που αυτό συνήθως δε λειτουργεί, αλλά για να αισθανθείτε όμορφα, επιθυμητοί, και ότι μπορείτε να δώσετε και να πάρετε.

Καλοκαιρινοί έρωτες
Όπως φανερώνει και το όνομά τους, οι έρωτες του καλοκαιριού αποτελούν ένα χρονικά εντοπισμένο και γι'αυτό το λόγο χρονικά περιορισμένο φαινόμενο, που όμως έχουν μια εκπληκτική ιδιότητα: να είναι έντονοι, ευχάριστοι και, όταν τους αντιμετωπίσει κανείς με το σωστό τρόπο, ν' αποτελούν πηγή ψυχικής αναζωογόνησης κι ευεξίας.

Ο ωραίος καιρός, οι διακοπές, η χαλάρωση, η διάθεση για εξερεύνηση και υπέρβαση της καθημερινότητας συνήθως επιτρέπει στον άνθρωπο να χαμηλώσει τις άμυνές του και να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τις επιθυμίες του.

Το σκηνικό των διακοπών, παραλίες, μαυρισμένα σώματα, έντονοι ρυθμοί, αίσθηση ότι το κάθε τι διαφορετικό από τη ρουτίνα επιτρέπεται, συντελούν στο να έρθει κανείς πιο κοντά με το σώμα του, τη σεξουαλικότητά του και να αισθανθεί ότι έχει μεγαλύτερες δυνατότητες προσέγγισης άλλων ατόμων.

Ζώντας έναν καλοκαιρινό έρωτα, πάντα με προφυλάξεις στο σεξουαλικό τομέα, μπορεί κανείς να αισθανθεί ανανεωμένος, αναζωογονημένος και να έχει την αίσθηση της ευεξίας. Βασικό για τα θετικά αυτά αποτελέσματα είναι να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του και τον άλλον και να έχει πλήρη αντίληψη ότι ένας καλοκαιρινός έρωτας δεν οδηγεί απαραιτήτως σε "αποκατάσταση" ή σοβαρή συναισθηματική σχέση και ότι συχνά περιορίζεται χωρικά και χρονικά στις διακοπές.

Φιλία
Το καλοκαίρι αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να επενδύσει κανείς στους φίλους του. Πολλές φορές το χειμώνα οι δουλειές, οι υποχρεώσεις αλλά και οι αποστάσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να βλέπουν τους φίλους τους όσο συχνά θα ήθελαν.

Περνώντας χρόνο με φίλους, σχεδιάζοντας διακοπές μαζί τους, ή αναθερμαίνοντας παλιές φιλικές σχέσεις που ατόνισαν λόγω... τεχνικών δυσκολιών, μπορεί κανείς ν' αδράξει την ευκαιρία να ανανεώσει την κοινωνική του ζωή και ακόμα να διευρύνει τον κοινωνικό του κύκλο, προσθέτοντας νέες γνωριμίες και εξερευνώντας την πιθανότητα να μετατραπούν αυτές σε φιλίες.

Επαγγελματικές προοπτικές
Ίσως οι επαγγελματικές προοπτικές να είναι ο τελευταίος συνειρμός που θα έκανε κανείς όταν σκέφτεται τις διακοπές του. Όμως, αν το καλοεξετάσουμε, θα δούμε ότι οι διακοπές και η ψυχική ξεκούραση και ο άφθονος ελεύθερος χρόνος που προσφέρουν αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τον άνθρωπο να σκεφτεί σε σχέση με την εργασία του και την καριέρα του.

Οι διακοπές μπορεί ν' αποτελέσουν τη βάση για να πάρει κανείς νέες, ίσως τολμηρές αποφάσεις για επαγγελματικές αλλαγές που θέλει να κάνει, να πάρει ρίσκα για την καριέρα του, να προετοιμαστεί ψυχικά, και να δημιουργήσει στο μυαλό του ένα όραμα επιτυχίας και ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή μετά την επιστροφή από τις διακοπές!

πηγή:healthierworld.gr