20140202

Ούτε ένα, ούτε δύο: 153 σημεία μας «χωρίζουν» με την Τρόικα – Ποιά είναι τα σημαντικότερα [λίστα]

Ατελείωτη φαίνεται πως είναι η λίστα με την διεκπεραίωση αρμοδιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, καθώς πάνω από 150 σημεία χωρίζουν την ελληνική πλευρά και την Τρόικα από την επίτευξη συμφωνίας, και την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η εν λόγω λίστα με 153 δράσεις του Μνημονίου, η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί, έχει καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών, και παρουσιάζεται στα βασικά της σημεία από τον δημοσιογράφο Βασίλη Ζήρα και την εφημερίδα Καθημερινή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν δεν τηρηθούν στο ακέραιο οι ακόλουθες δεσμεύσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει 57 εκκρεμότητες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:
 Η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών της περιόδου 2015-2016 και η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου.  Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς. Εξάλειψη ή μεταφορά μη ανταποδοτικών τελών και εισφορών στον κρατικό προϋπολογισμό. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για να καταστεί δυνατή η δίωξη για μείζονα φοροδιαφυγή, ανεξαρτήτως εάν ο φορολογούμενος κατέβαλε τον φόρο σε περιπτώσεις διακανονισμού.
Το υπουργείο Υγείας έχει έξι εκκρεμότητες, η κυριότερη από τις οποίες είναι η είσπραξη των ποσών του claw back των διαγνωστικών εξετάσεων των έξι πρώτων μηνών του 2013. Οπως σημειώνεται, «το ΔΝΤ θεωρεί τη δράση pending (εκκρεμή) λόγω της μη είσπραξης /συμψηφισμού των ποσών, η Ε.Ε. όμως τη θεωρεί orserved (υλοποιημένη)».
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει 17 εκκρεμότητες, με κυριότερες:
 Εμπορικές μισθώσεις.  Αποδοχή από την κυβέρνηση των όρων «αποδεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης».  Νομοθετικές βελτιώσεις με βάση τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη μελέτη του ΟΟΣΑ και την εφαρμογή του Competition assessment Toolkit.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει οκτώ εκκρεμότητες, με βασικότερες αυτές που αφορούν τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα:
 Ολοκλήρωση κινητικότητας: «Εχουν καταργηθεί 12.839 θέσεις και 11.809 υπάλληλοι έχουν ταυτοποιηθεί και είναι ήδη στη βάση της απογραφής.  Δημιουργία τριμηνιαίων στόχων για το σχήμα κινητικότητας (2014).  Μεταφορά επιπλέον 12.500 υπαλλήλων στο σχήμα κινητικότητας.  4.000 αποχωρήσεις το 2013.
Στο υπουργείο Εργασίας εκκρεμούν 17 δράσεις σε αρκετές από τις οποίες διαπιστώνεται αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα:
 Μείωση εισφορών κατά 3,9%.  Μελέτη και εναλλακτικές για να μειωθούν στα επίπεδα ΙΚΑ οι εισφορές στα ευγενή Ταμεία.  Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.  Αλλαγές στα εργασιακά, εξέταση αλλαγής ποσοστού ομαδικών απολύσεων και διαδικασίας αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.
Πηγή: KoolNews.gr