20131113

Φιλιππίνες: Απελπισία και οργή, καθώς η βοήθεια καθυστερεί...

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περί τα 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον καταστροφικό τυφώνα, ενώ 673.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.
Η απελπισία κυριαρχεί στις πληγείσες από τον τυφώνα Χαϊγιάν περιοχές των Φιλιππίνων, καθώς πέντε ημέρες μετά την καταστροφή και παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στάγδην στις ζώνες όπου δρόμοι, γέφυρες και αεροδρόμια έχουν καταστραφεί ή υποστεί εκτεταμένες ζημιές εμποδίζοντας, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την πρόσβαση.

Χιλιάδες πανικοβλημένοι άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση στις λιγοστές πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων που απομακρύνουν επιζώντες, ενώ η οργή δίνει θέση στην απελπισία από την έλλειψη των πάντων, τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περί τα 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον καταστροφικό τυφώνα, ενώ 673.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο δήλωσε χθες ότι η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για 10.000 νεκρούς είναι υπερβολικός και ίσως να βασίζεται στις πληροφορίες αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας που ήταν σε κατάσταση σοκ ευρισκόμενοι στο επίκεντρο της καταστροφής.

Ωστόσο, οι αρχές παραδέχονται ότι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε ορισμένες πόλεις και νησιά της πληγείσας περιοχής.

"Δεν έχουμε αρκετούς σάκους για τα πτώματα", δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικό δίκτυο ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Ονα. "Ελπίζουμε ότι θα επιταχύνουμε (τη διαδικασία περισυλλογής των πτωμάτων) όταν θα έχουμε αρκετούς σάκους", είπε.

"Η καταστροφή είναι τόσο ολοκληρωτική και εκτεταμένη που πρέπει να ανοικοδομήσουμε από την αρχή", δήλωσε ο Μάρτιν Ρομουάλντες βουλευτής της περιοχής περιγράφοντας την περιφέρεια της πόλης Τακλομπάν ως "σημείο μηδέν", ως ζώνη μετά από πυρηνική καταστροφή.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων δήλωσε ότι ο στρατός καταβάλλει προσπάθειες να φθάσει σε απομονωμένες περιοχές και ότι, αν και τα διαθέσιμα ελικόπτερα είναι πολλά, η περιοχή της καταστροφής είναι τεράστια ώστε να είναι δυνατή η τροφοδοσία της με τις αναγκαίες προμήθειες.

Σύμφωνα με τη Νατάσα Ρέγες, συντονίστρια για τις Φιλιππίνες της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα, υπάρχουν εκατοντάδες πόλεις και χωριά που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα και με τα οποία έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία και θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στο σύνολο των ζωνών της καταστροφής.

Καθώς οι αρχές της χώρας δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσουν κάποια ροή βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό και πρόχειρα καταλύματα, σε ορισμένες περιοχές οι επιζώντες πήραν τα όπλα για να λεηλατήσουν ό, τι έχει μείνει ακόμη όρθιο. Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Τακλομπάν και ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες για την αποκατάσταση της τάξης.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Washington και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς τις Φιλιππίνες μεταφέροντας προμήθειες, φαρμακευτικό υλικό και συστήματα αφαλάτωσης. Η επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος απηύθυνε χθες επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια. Πολλές χώρες έχουν αποδεσμεύσει κονδύλια ή υποσχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τις Φιλιππίνες, όμως ο συντονισμός των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και η προώθηση της βοήθειας στο σύνολο της κατεστραμένης ζώνης είναι πιθανόν να χρειασθεί πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. [press-gr]