20131128

Γόβα-στιλέτο: Η ιστορία πίσω από το απόλυτο αντικείμενο φετίχ που λατρεύτηκε όσο κανένα

Δεν υπάρχει άντρας που να μένει ασυγκίνητος στη θέα ενός... γυναικείου ποδιού εξυψωμένου στα ουράνια...
Είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα γυναικεία αξεσουάρ που μπορεί να κάνει έναν άντρα έρμαιο και στην πιο ανηλεή επιθυμία ενός θηλυκού. 

Γόβες ψηλές, ακόμα πιο ψηλές, κολοσσιαίες, είναι ικανές να μετατρέψουν και το πιο αδιάφορο πόδι σε σύμβολο μυστηρίου όπου αναβλύζει το σεξ απίλ και η αίσθηση της γοητείας. Ακόμα και ο ήχος ενός ζευγαριού γόβες πάνω στο πεζοδρόμιο, μπορούν να διακόψουν βίαια κάθε αντρική συζήτηση μέχρι να χαθούν και πάλι στο σκοτάδι της νύχτας.

Ποιος είναι όμως ο «ιθύνους νους» πίσω από την εφεύρεση που άλλαξε τα δεδομένα στην ιστορία του στυλ και του αισθησιασμού;

Η γόβα στιλέτο, με το χαρακτηριστικό τακούνι να μοιάζει με καρφί και να κυμαίνεται από τα 10 έως τα 15 εκατοστά, πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 30, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής υποδημάτων Andre Perugia έφτιαξε ένα ζευγάρι φετιχιστικά παπούτσια-καρφιά για μια τραγουδίστρια της όπερας.

Η επιτυχία τον παρακινεί να δημιουργήσει τον οίκο υποδημάτων Padova, διαθέτοντας τα διάσημα πλέον υποδήματα του στο κατάστημα Saks στην Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Αυτά τα παπούτσια είχαν προπομπό τους ιστορικές φυσιογνωμίες που φόρεσαν ή ποδοπατήθηκαν από τακούνια στον μεσαίωνα και έως τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Λουδοβίκος ο 14ος, η Μαρία Αντουανέτα, η βασίλισσα Βικτώρια, ο Leopold Von Sacher Masoch (από τον οποίο ονομάστηκε ο μαζοχισμός) κ.ά.

Η ανακάλυψη του στιλέτο ωστόσο, με τη μορφή που έχει σήμερα, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και η Μέριλιν Μονρό βοήθησε πολύ στην εδραίωση του ως υποδήματος φετίχ σύμφωνα με το goodstory. Τις τάσεις του καθόρισαν αρχικά σχεδιαστές όπως ο Roger Vivier για τον οίκο Dior, αλλά και ο Salvatore Ferragamo.
Στα 80s το στιλέτο επανήλθε δριμύτερο όταν οι γυναίκες το συνδύασαν με φορέματα με βάτες και έντονα χρώματα στα αξεσουάρ, δίνοντας παράλληλα όγκο στα μαλλιά τους.

Αργότερα, ο Manolo Blahnik ανέδειξε το τακούνι στιλέτο σε μικρό έργο τέχνης κι όταν το 1998 ξεκίνησε η σειρά «Sex and the City» καθιέρωσε το σέξι υπόδημα ως σύμβολο θηλυκότητας. «Πίστευα πάντα ότι υπάρχουν στιγμές στη μέρα που τα ίσια παπούτσια φαίνονται πανέμορφα, αλλά για το βράδυ προτιμώ αυστηρά ψηλά τακούνια. Μάλιστα, όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα» λέει ο Blahnik, αναφερόμενος στη γοητεία του ψηλού τακουνιού. [to-gamato]