20131003

Τι σημαίνει το «Ζήτω η Νίκη» που φώναξε ο Μιχαλολιάκος

Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου, και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κρίθηκε προφυλακιστέος. Έξω από το κτίριο της Ευελπίδων, τον περίμεναν οπαδοί του κόμματος και βγαίνοντας ο ίδιος φώναξε «Ζήτω η Νίκη».
Το συγκεκριμένο σύνθημα είχε απασχολήσει και πριν λίγους μήνες τα ΜΜΕ, όταν ο έτερος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος είχε φωτογραφηθεί τη στιγμή που έδινε αίμα, αποκαλύπτοντας το τατουάζ που φέρει στο αριστερό του χέρι και γράφει «Sieg Heil».
Το «Sieg Heil» ακούγονταν συχνά κατά τις δεκαετίες του ’30 και ‘40 στη Γερμανία του Χίτλερ. Το συγκεκριμένο σύνθημα ήταν ένα από αυτά που φώναζαν τα πλήθη στη Γερμανία, την ώρα του γνωστού φσιστικού χαιρετισμού με προτεταμένο το δεξί χέρι. Το άλλο εξίσου γνωστό σύνθημα που ακούγονταν ήταν βέβαια το γνωστό «Hail Hitler».

Χαρακτηριστική στιγμή όπου το σύνθημα αυτό ακούστηκε, ήταν από το πλήθος που είχε βρεθεί στην ομιλία του Γκέμπελς το 1943, όταν καλούσε για Ολοκληρωτικό Πόλεμο. Η πιο διαδεδομένη άποψη θέλει τον Χίτλερ να έχει αντιγράψει το Sieg Heil από τους φασίστες του Μουσολίνι.[newsbeast.gr]