20131014

Η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα άρματα στην παρέλαση κρύβει σύγκρουση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου

Την κάθετη διαφωνία του με την απόφαση να επιστρέψουν τα μηχανοκίνητα άρματα στις παρελάσεις εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στον «φάκελο» με τις ενδοκυβερνητικές τριβές.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς «τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα», ενώ τα αεροσκάφη «μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης». Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απαντήσει η ΝΔ που έκανε για «απαίτηση των καιρών» να αναδειχθεί το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κυβερνητική κόντρα περνά και σε προσωπικό επίπεδο καθώς η απόφαση για την απόσυρση των αρμάτων λήφθηκε επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έρχεται σήμερα να την αναιρέσει. Ο υπουργός, αποδέχτηκε την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ και ήδη έχει προγραμματιστεί να μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, «σε λογικά πλαίσια», όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργού.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
«Η απόφαση να μη μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις δεν ελήφθη μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και λειτουργικούς με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα. Η επιθεώρηση των αρμάτων γίνεται στο τόπο που είναι εγκατεστημένες οι μονάδες και όχι στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα δε πολεμικά αεροσκάφη μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης».
Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας
Σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΝΔ την Κυριακή το βράδυ ανέφερε:
«Η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό της Β. Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, να συμμετάσχει, να δει, να θαυμάσει και να τιμήσει τα παιδιά του, που υπηρετούν την πατρίδα, αλλά και μέρος των δυνατοτήτων του αμυντικού μας συστήματος, το οποίο έχει αποκτήσει η πατρίδα μας με θυσίες των Ελλήνων.
Ειδικότερα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέτος, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει με το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και μόνον, χωρίς σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με τις παρελάσεις των 3 τελευταίων χρόνων και χωρίς συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, πλην ενός αεροσκάφους επιδείξεων που συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια ως συμβολική εκπροσώπηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι απαίτηση των καιρών η ανάδειξη του φρονήματος, του αξιόμαχου και των συμβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, εγγυητριών της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και Εθνικής μας ενότητας».
Φωτογραφίες: Eurokinissi Πηγή: KoolNews.gr