20131019

Εκτεταμένα επεισόδια στη διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Ρώμη

Σε κατάσταση συναγερμού η ιταλική πρωτεύουσα -Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία-Για 100.000 συγκεντρωμένους κάνουν λόγο οι διοργανωτές...-Ρίψη μολότοφ έξω από το υπουργείο Οικονομικών και στη γερμανική πρεσβεία-Έντεκα συλλήψεις κουκουλοφόρων

Η ημέρα που η ιταλική αστυνομία φοβάται έφτασε. Η 19η Οκτωβρίου, όπου δεκάδες μέλη οργανώσεων και κινημάτων αναμένεται να κατακλύσουν τη Ρώμη έφτασε.

Η ιταλική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο, με τα κτίρια των τραπεζών και τα κυβερνητικά κτίρια να έχουν προστατευθεί πλήρως και με τους άνδρες των τοπικών αρχών να βρίσκονται ακροβολισμένοι ώστε να αποτρέψουν επεισόδια.

Μετά τη χθεσινή γενική απεργία που προκηρύχθηκε από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση Λέτα, σήμερα και αύριο έχουν σειρά πορείες και συγκεντρώσεις μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, αλλά και μελών κινημάτων που, μεταξύ άλλων, αντιδρούν στην κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας.Η πρόσφατη έγκριση νομοσχεδίου που αφορά στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, ώθησε τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να «κατεβάσουν ρολά» διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα και την ανεπαρκή ελάφρυνση στη φορολογία των εργαζομένων.

Υπό τον φόβο των επεισοδίων έχουν ήδη ληφθεί αυστηρά μέτρα που απαγορεύουν τη στάθμευση αυτοκινήτων σε «καυτά» σημεία της πρωτεύουσας, όπου θα περάσουν οι διαδηλωτές, ενώ η Ρώμη μοιάζει με έρημη πόλη καθώς έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους.

Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία καθώς ο κίνδυνος για τραυματισμούς είναι εξαιρετικά υψηλός, την ώρα που η ιταλική αστυνομία φοβάται ότι θα παρεισρφήσουν «βίαια στοιχεία που προέρχονται από άλλες περιοχές».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία ο κίνδυνος για την πρόκληση βίαιων επεισοδίων βρίσκεται στο 8 σε κλίμακα του 10.

Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε να μην υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη στα πιο «καυτά» σημεία της πόλης, ώστε να αποτρέψει τις ομάδες των black bloc να επικοινωνούν μεταξύ τους, ωστόσο σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ήδη οι…ενδιαφερόμενοι έχουν συνεννοηθεί ώστε να επικοινωνούν μέσω wi-fi.Στο μεταξύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από μηνύματα των συμμετεχόντων στις πορείες, ενώ λίγη ώρα από την έναρξη των συγκεντρώσεων γίνεται λόγος για 100.000 διαδηλωτές.

Παράλληλα, φράσεις όπως «Ο πόλεμος ξεκίνησε», «Σήκω και πάλεψε», «Επαναστατήστε», «Δε μας τρομοκρατείτε», «Δεν αντέχουμε άλλο με εσάς. Ερχόμαστε και είμαστε το μέλλον», αναρτώνται ανά δευτερόλεπτο στο twitter, ενώ η λέξη κλειδί για τους διαδηλωτές είναι η «πολιορκία», («assedio»).

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει φωτογραφία που απεικονίζει μετανάστες να κρατούν πλακάτ που γράφει «Συγγνώμη που δεν πνιγήκαμε», το οποίο αναφέρεται στη ναυτική τραγωδία στη Λαμπεντούζα με πάνω από 300 νεκρούς και τα δυστυχήματα που ακολούθησαν με εκατοντάδες νεκρούς που κατάγονταν από τη Συρία, τη Λιβύη και την Ερυθραία.
Η ιταλική αστυνομία, μετά τη σύλληψη και απέλαση πέντε Γάλλων που εντοπίστηκαν στην καρδιά της Ρώμης και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχουν παρελθόν σε επεισόδια τρομοκρατικού χαρακτήρα, συνέλαβαν εννέα ακόμα ανθρώπους στην Πιάτζα Σαν Τζοβάνι, που έφεραν μαζί τους μαχαίρια, πέτρες και μάσκες.
Πάνω από 800 αστυνομικοί βρίσκονται παραταγμένοι σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ έχει επιστρατευθεί και η ομάδα ειδικών δυνάμεων Ama με 90 άνδρες και πάνω από 20 οχήματα.

Παρόλα αυτά, ήδη τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν τη στιγμή που η πορεία πέρασε έξω από το κτίριο που διατηρούν την έδρα τους τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Casapound, με πέτρες και μπουκάλια να εκσφενδονίζονται από και προς τους συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κόσμος τρομοκρατημένος φεύγει από την περιοχή, ενώ η αστυνομία δημιουργεί μία προστατευτική «ομπρέλα» για τα μέλη του Casapound.
Την ίδια στιγμή, ρίψη μολότοφ πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών από κουκουλοφόρους που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το προξενείο της Γερμανίας όπου έριξαν καπνογόνα.

Κάποιοι από τους κουκουλοφόρους έσπασαν τη γυάλινη πρόσοψη της τράπεζας Unicredit στην οδό Μπονκομπάνι, ενώ μία δεύτερη ομάδα πυρπόλησε κάδους απορριμμάτων.

Έντεκα από τους ανθρώπους που προκάλεσαν επεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομικών οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους αστυνομικούς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.

Ενώ η Ρώμη βρίσκεται σε αναταραχή και στην Πορτογαλία δεκάδες διαδηλωτών κατεβαίνουν στις κεντρικές πλατείες για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.ΠΗΓΗ: [protothema]