20130903

ΣΟΚ: Βόας καταβροχθίζει ολόκληρο πίθηκο [βίντεο]

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν σε βίντεο ένα βόα σφικτήρα να επιτίθεται και να τρώει έναν πίθηκο.. 

Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ανάλογα περιστατικά θεωρούνται πολύ σπάνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό έντυπο Primates.

«Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ξανά το πόσο ευάλωτα είναι τα πρωτεύοντα θηλαστικά στους θηρευτές» ανέφερε ο ειδικός στα πρωτεύοντα του πανεπιστημίου του Ιλινόις Paul Garber, αναφέρει άρθρο της Huffington Post.

«Πρωτεύοντα όπως οι πίθηκοι πέφτουν θύματα ερπετών, μεγάλων αρπακτικών και αιλουροειδών, όμως δεν έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά» είπε ο ίδιος στο LiveScience.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρωτεύοντα ζουν σε ομάδες, όπου κάθε μέλος προειδοποιεί τα υπόλοιπα μέλη για ενδεχόμενους κινδύνους. Ακόμη, επειδή τα πρωτεύονται έχουν σε γενικές γραμμές πολύ καλή όραση, που τους επιτρέπει να εντοπίζουν έγκαιρα τους θηρευτές.
Φαίνεται όμως ότι σε μερικές περιπτώσεις η άμυνα της ομάδας δεν είναι αρκετή.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, που συνέβη στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία, ένας θηλυκό κόκκινος πίθηκος του είδους Alouatta puruensis, ξέφυγε από την υπόλοιπη ομάδα στο τροπικό δάσος, ακολουθούμενο από ένα ακόμη θηλυκό. Ξαφνικά ένας βόας που κρυβόταν στα κλαδιά επιτέθηκε στον πίθηκο, συνθλίβοντάς το και στη συνέχεια καταπίνοντάς τον.

«Ο πίθηκος δεν είδε το βόα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Júlio César Bicca-Marques, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Pontifical Catholic στο Rio Grande do Sul.