20130811

ΜΠΡΑΒΟ! Τρίτη θέση για Ελληνίδα μαθήτρια σε Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές της επέστρεψε από την 7η...
Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που για πρώτη φορά φέτος διεξήχθη στην Ελλάδα, η μαθήτρια από τα Λεχαινά Κρινιώ Μαρούδα.

Συνολικά στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν πάνω από 180 νέοι και νέες από 36 χώρες, με την ελληνική αποστολή να συγκεντρώνει ένα αργυρό μετάλλιο, τέσσερα χάλκινα και τέσσερις εύφημες μνείες! Για την άριστη μαθήτρια από τα Λεχαινά αυτό το μετάλλιο ήταν το δεύτερο, καθώς πέρυσι είχε κατακτήσει επίσης το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αστρονομίας και Αστροφυσικής στη Βραζιλία!

Η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής «φιλοξενήθηκε», από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, στην πόλη του Βόλου. Για πρώτη φορά ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός πραγματοποιήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στην Ελληνική επαρχία!

Έχοντας ξεχωρίσει στον μαθητικό διαγωνισμό «Πτολεμαίος» και έχοντας την εμπειρία, αλλά και ένα μετάλλιο στο «λαιμό» από την 6η Ολυμπιάδα της Βραζιλίας, η μαθήτρια από τα Λεχαινά κατάφερε να διακριθεί σε έναν τόσο δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό για ακόμα μια φορά.

Και μπορεί μια ατυχία, στην τρίτη εξέταση, να της κόστισε το αργυρό ή ακόμα και το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο η Κρινιώ Μαρούδα δηλώνει χαρούμενη που μπόρεσε να «μοιραστεί» τα ενδιαφέροντά της και τις γνώσεις της με μαθητές από όλο τον κόσμο!

«Το σημαντικότερο σε έναν τέτοιο διαγωνισμό δεν είναι η θέση που μπορεί να κατακτήσει κάποιος αλλά η εμπειρία της συμμετοχής» είπε η Κρινιώ Μαρούδα και συνέχισε:

«Στις δύο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού τα πήγα πολύ καλά, στην τρίτη όμως όχι, με αποτέλεσμα να κατακτήσω το χάλκινο μετάλλιο. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά να γνωρίσεις άτομα με το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη για την Αστροφυσική. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη για τις επιτυχίες όλων των μελών της Ελληνικής αποστολής και πιστεύω ότι κάναμε τη χώρα μας υπερήφανη!».

Παράλληλα, μιλώντας για τις εμπειρίες του φετινού διαγωνισμού η μαθήτρια από τα Λεχαινά είπε: «Υπήρξαν καινοτομίες φέτος στον διαγωνισμό αλλά και πολλές όμορφες στιγμές. Για πρώτη φορά φέτος χρησιμοποιήσαμε στις εξετάσεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ στην ομαδική εξέταση η Ελλάδα ήρθε 6η. Όλοι μαζί οι διαγωνιζόμενοι καθίσαμε και γράψαμε τον ύμνο της Ολυμπιάδας, ο οποίος θα ακούγεται από εδώ και πέρα κάθε χρόνο στη διοργάνωση, ενώ στην τελετή λήξης, στους μαθητές που διακρίθηκαν, εκτός από τα μετάλλιο απονεμήθηκε και από ένα στεφάνι από ελιά, όπου τους εξηγήσαμε την ιστορία και τη σημασία του. Τέλος, πρέπει να πω ότι η διοργάνωση στηρίχθηκε από πάρα πολλούς φορείς και χορηγούς, με τον σημαντικότερο ίσως να είναι το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση».

Το πρόγραμμα της Κρινιώς Μαρούδα για τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το patrisnews,περιλαμβάνει ξεκούραση καθώς από τον επόμενο μήνα, και μετά την ανακοίνωση των σχολών εισαγωγής των μαθητών που ρίχτηκαν φέτος στη «μάχη» των Πανελλαδικών, ξεκινά μια νέα ζωή, τη φοιτητική! Μια νέα ζωή γεμάτη νέες προκλήσεις, νέους στόχους, νέες επιτυχίες!