20130716

Περίεργες δημιουργίες τρισδιάστατων εκτυπωτών

Το κόστος μιας τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευτικό για πολλούς, ωστόσο αυτό αλλάζει σταδιακά, καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση διευρύνεται διαρκώς..

Ήδη, τον Ιούνιο που μας πέρασε, λανσαρίστηκε ένας 3D εκτυπωτής, στην τιμή των 1.300 δολαρίων. Δεν είναι φθηνό, ούτε όμως και άφταστο για το μέσο γκατζετάκια! 

Δείτε λοιπόν δέκα παράξενα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από 3D εκτυπωτές...


Ένα όπλο που λειτουργεί κανονικά

Μπορεί να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι παρά με φονικό όπλο, ωστόσο οι υπερασπιστές της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ έχουν ενθουσιαστεί με το πρώτο όπλο που δημιουργήθηκε από 3D εκτυπωτή! Το Μάρτιο του 2013 το όνειρο ενός φοιτητή από μια νομική σχολή του Τέξας έγινε πραγματικότητα: Ένας 3D εκτυπωτής των 8.000 δολαρίων εκτύπωσε τα πλαστικά μέρη αυτού του όπλου. 

Με την προσθήκη ενός μεταλλικού επικρουστήρα, το όπλο δούλεψε κανονικά, ρίχνοντας μια σφαίρα διαμετρήματος 7.82 χιλιοστών. Βέβαια, καταστράφηκε όταν οι δημιουργοί του προσπάθησαν να το κάνουν να ρίξει σφαίρα μεγαλύτερου διαμετρήματος.

Το βιολί «φτιάξε το μόνος σου»

Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο βιολί είναι το μισό ένα τεχνολογικό θαύμα και το άλλο μισό ένα προϊόν από παπιέ μασέ. Ο ερασιτέχνης κατασκευαστής βιολιών Alex Davies χρησιμοποίησε ένα 3D εκτυπωτή για να φτιάξει το πλαστικό σώμα του βιολιού, το οποίο κάλυψε στη συνέχεια με εφημερίδες και κόλλα. 

Ένα κομμάτι χαρτόνι μετασχηματίστηκε σε λαιμό, ενώ το ρόλο των χορδών έπαιξαν μερικά σύρματα κάδρων. Το αποτέλεσμα ανέβηκε στο YouTube, όμως παραήταν κακόηχο για να το χαρακτηρίσει κανείς μουσική! Πάντως, η εκτύπωση αυτή θεωρήθηκε επιτυχία, μιας και κόστισε μόλις 12 δολάρια. Ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Ναι, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα 3D εκτυπωτή βλαστοκυττάρων! Η συσκευή δημιουργεί ομοιόμορφα σταγονίδια ζωντανών εμβρυικών βλαστοκυττάρων, των κυττάρων που είναι παρόντα στην πρώιμη ανάπτυξη και που μπορούν να μετασχηματιστούν σε οποιοδήποτε είδος ιστού. Ο εκτυπωτής είναι τόσο ήπιος που μπορεί να «εκτυπώνει» ακόμα και πέντε κύτταρα τη φορά χωρίς να τα καταστρέφει. 

Οι ερευνητές μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για γρήγορους ελέγχους φαρμάκων ή για την κατασκευή μικρών κομματιών ιστών. Ο τελικός τους στόχος είναι η δημιουργία νέων οργάνων!

Το πρόσωπο ενός νεκρού βασιλιά

Μετά την ανακάλυψη του χαμένου σκελετού του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ στο Λέστερ της Αγγλίας, οι αρχαιολόγοι παρέδωσαν τις διαστάσεις του κρανίου του στην ειδικό ανακατασκευών προσώπου Caroline Wilkinson του πανεπιστημίου του Dundee. 

Η Wilkinson με τους συναδέλφους της κατάφερε να αναδημιουργήσει ψηφιακά το κεφάλι και στη συνέχεια να το εκτυπώσει σε 3D εκτυπωτή. 

Το μεγαλύτερο μέρος ενός κρανίου

Αν και τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα παραμένουν όνειρο, οι επιστήμονες ήδη κατασκευάζουν ορισμένα μέρη του σώματος. Το Μάρτιο, χειρουργοί αντικατέστησαν το 75% του κρανίου ενός ανθρώπου με πλαστικά μέρη δημιουργημένα από 3D εκτυπωτή.

Ένα βιονικό αυτί

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Princeton δημιούργησαν ένα αυτί με 3D εκτυπωτή. Το βιονικό αυτί, που αποτελείται από κύτταρα, πολυμερή και ασημένια νανοσωματίδια, μπορεί να ανιχνεύσει ραδιοηλεκτρικά σήματα που το κοινό ανθρώπινο αυτί δε θα άκουγε ποτέ.

Για να φτιάξουν το αυτί, οι ερευνητές εκτύπωσαν ένα αυτί από πολυμερή και καλλιέργησαν τα κύτταρα μέσα σε αυτό. Τα ασημένια νανοσωματίδια λειτουργούν ως αντένα για τον εντοπισμό των προαναφερθέντων σημάτων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στον κοχλία, το μέρος του αυτιού που «μεταφράζει» τον ήχο σε σήματα για τον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν σχεδιάζουν να το μεταμοσχεύσουν σε άνθρωπο. Όχι ακόμα, τουλάχιστον.

Το δικό σας έμβρυο

Ανυπομονείτε για το πώς θα μοιάζει το μωρό σας; Η ιαπωνική εταιρεία Fasotec έχει ένα δώρο για σας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί εικόνες του εμβρύου σας από μαγνητικές τομογραφίες και τις μετασχηματίζει σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του μέσα σε μια πλαστική κοιλιά! Το κόστος της υπηρεσίας, πέραν της χρέωσης της μαγνητικής τομογραφίας, είναι περίπου στα 975 δολάρια. 

Ένα ελαστικό μπικίνι

Ναι, είναι τάση της τεχνο-μόδας: Το πρώτο μπικίνι που βγήκε από 3D εκτυπωτή και που μπορεί να φορεθεί. Το ένδυμα αποτελείται από τρισδιάστατα εκτυπωμένες κυκλικές πλάκες από νάιλον, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με λεπτά ελατήρια. Πάντως, αφού κάθε μπικίνι εκτυπώνεται κατά παραγγελία, η τιμή του είναι αρκετά υψηλή: 88 δολάρια. 

Εκτυπωμένο φαγητό

Όχι, οι 3D εκτυπωτές δεν εκτυπώνουν μοναχά πλαστικό. Μια εταιρεία στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τη ζάχαρη για να εκτυπώσει τρισδιάστατα διακοσμητικά για τούρτες. 

Στο πανεπιστήμιο του Cornell, οι ερευνητές πειραματίζονται με πολύχρωμο κουρκούτι και έφτιαξαν ένα χταπόδι από ζύμη καλαμποκιού!

Αιγυπτιακές κομμώσεις

Οι μούμιες των αρχαίων Αιγυπτίων είχαν περίτεχνα χτενίσματα, τα οποία αναγεννιούνται σήμερα χάρη στη μαγεία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τον Ιανουάριο του 2013, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο McGill συνδύασαν την τεχνική της αξονικής τομογραφίας με αυτήν της τρισδιάστατης εκτύπωσης και αναδημιούργησαν το χτένισμα μιας εικοσάχρονης Αιγύπτιας. 

Η γυναίκα αυτή είχε τα μαλλιά της κοτσίδες χτενισμένες προς τα πίσω, όπου ενώνονταν σε έναν κότσο στην κορυφή του κεφαλιού της. Αυτό που δεν μπόρεσε να εξηγήσει η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ο λόγος της ύπαρξης τριών πληγών στα πλάγια του κρανίου της ή το αν οι πληγές αυτές προκάλεσαν το θάνατό της.