20130624

Δες ποιες τροφές θα σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της περιόδου!

Φούσκωμα στην κοιλιά, κακή διάθεση, λαιμαργία και πόνος; Πες ναι σε φυτικές τροφές με σίδηρο!

Οι γυναίκες που καταναλώνουν φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο - όπως π.χ. το μπρόκολο, το σουσάμι - έχουν λιγότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται κάθε μήνα από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ), υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του Χάρβαρντ, τα επίπεδα του σιδήρου στον γυναικείο οργανισμό ενδεχομένως να συνδέονται με την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων (π.χ. ευαισθησία στο στήθος, κατάθλιψη, άγχος, κεφαλαλγία, κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, λαιμαργία) και τα οποία οφείλονται στην εμμηνορρυσιακό τους κύκλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο σίδηρος σχετίζεται με το ΠΕΣ, καθώς εμπλέκεται στην διαδικασία της παραγωγής της χημικής ουσίας σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση.

Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι γυναίκες των οποίων η ημερήσια πρόσληψη φυτικού σιδήρου ξεπερνούσε τα 20mg είχαν 30%-40% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Εντόπισαν ακόμη, «κάποιες ενδείξεις», όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τις οποίες και η υψηλή πρόσληψη ψευδαργύρου (που εντοπίζεται σε φυτικές τροφές όπως ξηροί καρποί, δημητριακά και όσπρια) συνδέεται επίσης τις χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης του εν λόγω συνδρόμου.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από άλλες μελέτες. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ΠΕΣ καλό θα ήταν να ακολουθούν διατροφή που να καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικού σιδήρου και ψευδαργύρου» υποστηρίζει η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μπερτόν-Τζόνσον.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα των Αμερικανών, τα οποία για πρώτη φορά συνδέουν σίδηρο και ΠΕΣ, παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology». [tovima]