20130524

Λαμπαδηδρομία στην Οττάβα


Με λαμπαδηδρομία και τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας στο δημαρχείο της Οττάβας εγκαινιάσθηκε ο Μαραθώνιος της καναδικής πρωτεύουσας, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η φλόγα είχε αφιχθεί από τον Μαραθώνα της Ελλάδας, μέσω του δημάρχου Ιορδάνη Λουΐζου και του εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ Ευάγγελου Παπαποστόλου.
Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε χθες το πρωί στις 7.30 από το δημοτικό διαμέρισμα «Μαραθώνας» που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Οττάβα, τιμώντας την ιστορία του Μαραθωνίου.
Ο δήμαρχος του Μαραθώνα Ιορδάνης Λουΐζος, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στη σημασία της φλόγας, η οποία «εμπνέει τη σκέψη και ζεσταίνει την καρδιά μας» ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας Ελευθέριος Αγγελόπουλος, εμπνευστής του εγχιερήματος, τόνισε ότι «η φλόγα του Μαραθώνα που έφτασε στην καναδική πρωτεύουσα συμβολίζει τα διαχρονικά μηνύματα της δύναμης της ανθρώπινης θέλησης, του ευ αγωνίζεσθαι, της διεθνούς ειρήνης και της ελευθερίας».
Πάνω από 80 λαμπαδηδρόμοι συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία, από την τοποθεσία Μάραθον μέχρι το δημαρχείο της πόλης της Οττάβας, με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης, μεταξύ αυτών του επικεφαλής της Αστυνομίας Charles Bordeleau και πολλών δημοτικών συμβούλων του δήμου της Οττάβας.
Η επιλογή των λαμπαδηδρόμων έγινε ύστερα από σχετικό διαγωνισμό με θέμα την καλύτερη σύγχρονη αναπαράσταση του Φειδιππίδη, γεγονός που κορύφωσε το ενδιαφέρον των πολιτών για την αφή της φλόγας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο της πόλης με την τελετή της Αφής της Φλόγας του Μαραθώνα και την ομιλία του δημάρχου της Οττάβας Τζίμ Γουότσον, ο οποίος τόνισε «την υπερηφάνεια του για την παρουσία της Φλόγας του Μαραθωνίου η οποία θα καίει στον βωμό που βρίσκεται στο δημαρχείο της πόλης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Μαραθωνίου της Οττάβας» και εξέφρασε «τον ενθουσιασμό του για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις του Μαραθωνίου». Επιπλέον, ο κ. Γουότσον εξέδωσε διακήρυξη με την οποία αναδεικνύει την ιστορία και το συμβολισμό του Μαραθωνίου.
Ο Μαραθώνιος της Οττάβας, περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων και αγωνισμάτων που ξεκινούν, για πρώτη φορά φέτος, με τη Λαμπαδηδρομία και κορυφώνονται την Κυριακή 26 Μαΐου με την πραγματοποίηση κλασικού Μαραθωνίου και τη συμμετοχή περίπου 45 χιλιάδων ατόμων καθιστώντας τον Μαραθώνιο της Οττάβας έναν από τους πιο δημοφιλείς παγκοσμίως.
Πηγή: ΑΜΠΕ