20130324

Ταχύτερος ο Lorenzo την πρώτη μέρα δοκιμών στη Jerez

Η βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα στην ισπανική πίστα, ήταν καθοριστική για την απόδοση των οδηγών, κατά την πρώτη μέρα του 3ου και τελευταίου 3ημέρου δοκιμών IRTA για τα MotoGP.
Μετά την Δευτέρα τα ψέματα τελειώνουν. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν την αμείλικτη πραγματικότητα του πρώτου αγώνα στο Κατάρ. Και εκεί θα φανεί ποιος είναι περισσότερο έτοιμος.

Ευτυχέστερος όλων στην πίστα πρέπει να ήταν ο πρωταθλητής Jorge Lorenzo. Όχι τόσο για τον χρόνο του -το 1'47"423 δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο- όσο για το ότι ήταν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος του ντουέτου της Repsol Honda. 

Όπως και οι Pedrosa / Marquez, ο Lorenzo έμεινε όλη μέρα στην βρεγμένη πίστα, κάνοντας τον ταχύτερο χρόνο και μετά δοκιμάζοντας την αντοχή των ελαστικών, καλύπτοντας την απόσταση ενός ολόκληρου αγώνα με τα ίδια ελαστικά. Στη διάρκεια των προηγούμενων δοκιμών δεν είχαν συναντήσει αρκετή βροχή ώστε να δοκιμάσουν την αντοχή των ελαστικών και να μαζέψουν δεδομένα. 

Και αυτό ακριβώς ήταν που έκανε ο Jorge. Οδήγησε με το ίδιο σετ βρόχινων λάστιχων επί 27 γύρους και έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοσή τους, αλλά τώρα είπε, χρειάζεται χρόνο στο στεγνό --οπωσδήποτε. Διότι η Yamaha έχει φέρει ένα νέο πλαίσιο, για το οποίο ελπίζεται ότι θα βελτιώσει την έξοδο των στροφών, όπου η Μ1 υστερεί σημαντικά των Honda.

«Μείναμε στην πίστα όλην την ημέρα υπό συνθήκες βροχής, και ήταν πολύ καλό, για να δω πως συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα. Άρχισα να βελτιώνω τον χρόνο μου αλλά μετά το πίσω λάστιχο άρχισε να γλιστράει και έκοψα ρυθμό, ειδικά στις επιταχύνσεις. Εδώ στην Χερέθ είμαστε πολύ καλοί υπό βροχή. Είναι η πρώτη φορά που οδηγούμε σε τέτοιες συνθήκες φέτος, οπότε είναι σημαντικό να καταλάβουμε που ακριβώς βρισκόμαστε.»

«Όταν άρχισε να στεγνώνει λίγο, αποδείξαμε ότι το λάστιχο αντέχει για έναν ολόκληρο αγώνα. Δεν παίζει ρόλο πόσο γρήγορος είσαι στον πρώτο γύρο. Αν δεν μπορείς να διατηρήσεις ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δεν έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις», δήλωσε ο Lorenzo.

Ο Valentino Rossi όμως φάνηκε λιγότερο ικανοποιημένος. Ο Ιταλός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οδήγηση του Jorge, και επίσης ότι οι ασταθείς συνθήκες της πίστας ταλαιπώρησαν πολύ τα λίγα βρόχινα ελαστικά που -κατά τον κανονισμό- είχε στη διάθεσή του.

Μετά από δέκα γύρους στο βρεγμένο τα λάστιχα ήταν «πεθαμένα» είπε, και γι' αυτό πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να καλύψει όλη την απόσταση ενός αγώνα με ένα σετ. Ο Rossi πρόσθεσε ότι, όπως και στην Σεπάνγκ και το Ωστιν, η M1 παρουσίασε πρόβλημα στα ηλεκτρονικά -το ίδιο και στις τρεις περιπτώσεις- αλλά ότι τώρα έχουν βρει ποιο ακριβώς εξάρτημα το προκαλεί.

«Σήμερα οι συνθήκες ήταν πολύ κακές, οπότε αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε υπό βροχή. Η αίσθηση της μοτοσυκλέτας δεν είναι κακή, αλλά είχαμε κάποια προβλήματα με την αντοχή των ελαστικών. Μετά από μερικούς γύρους άρχισαν να σπινάρουν πολύ. Θα είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε έναν βρόχινο αγώνα με 27 γύρους.»

«Αντιμετωπίζουμε επίσης πρόβλημα με την ποσότητα των βρόχινων ελαστικών -σήμερα για παράδειγμα είχαμε μόνον δύο. Συνολικά για τη δοκιμή έχουμε τέσσερα, οπότε κρατήσαμε δύο για αύριο [Κυριακή] αν και ελπίζουμε ότι αύριο η πίστα θα είναι στεγνή».

Όχι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πάντως, που δίνουν ελπίδες για στεγνή πίστα μόνον την Δευτέρα.

Οι χρόνοι της πρώτης μέρας δοκιμών στην Χερέθ:
1 LORENZO, Jorge Yamaha Factory Racing Team 1:47.423
2 PEDROSA, Dani Repsol Honda Team +1.051
3 MARQUEZ, Marc Repsol Honda Team +1.101
4 IANNONE, Andrea Energy T.I. Pramac Racing Team +1.561
5 PIRRO, Michele Ducati Test Team + 1.869
6 ROSSI, Valentino Yamaha Factory Racing Team + 2.020
7 HAYDEN, Nicky Ducati Team + 2.220
8 CRUTCHLOW, Cal Monster Yamaha Tech 3 + 2.269
9 BRADL, Stefan LCR Honda MotoGP + 2.367
10 DOVIZIOSO, Andrea Ducati Team + 2.843
11 SPIES, Ben Ignite Pramac Racing Team + 3.534
12 HERNANDEZ, Yonny Paul Bird Motorsport + 3.846
13 BAUTISTA, Alvaro GO&FUN Honda Gresini + 3.854
14 ABRAHAM, Karel Cardion AB Motoracing + 3.910
15 CORTI, Claudio NGM Mobile Forward Racing + 4.611
16 SMITH, Bradley Monster Yamaha Tech 3 + 4.624
17 PETRUCCI, Danilo Came IodaRacing Project + 4.757
18 BARBERA, Hector Avintia Blusens + 4.868
19 AOYAMA, Hiroshi Avintia Blusens + 5.253
20 EDWARDS, Colin NGM Mobile Forward Racing + 6.569
21 STARING, Bryan GO&FUN Honda Gresini + 8.696
22 PESEK, Lukas Came IodaRacing Project + 8.990
23 LAVERTY, Michael Paul Bird Motorsport + 9.508
newsbeast