20130306

Φυσικοί κατευθύνουν το φως σε υπεραγώγιμο chip

Χρειάζονται ακόμα πολλά χρόνια ερευνών ώστε οι κβαντικοί υπολογιστές να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, όμως φυσικοί από το πανεπιστήμιου Santa Barbara της Καλιφόρνια, έχουν κάνει μία ανακάλυψη που θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.


Μία ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Jonh Martinis, έχει αναπτύξει έναν τρόπο να χειραγωγεί και να κατευθύνει το φως σε ένα υπεραγώγιμο chip σε κβαντικό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία επιτρέπει στην ομάδα να ελέγχει τις κυμματομορφές των απελευθερωμένων φωτονίων, με ένα διακόπτη και ένα αντηχείο, που μετατρέπει την κινητή ενέργεια των φωτονίων σε ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις (κύματα) συγκεκριμένης συχνότητας.

Όλα αυτά μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά, όμως είναι τελικά το εφαλτήριο για πολύ περισσότερες ανακαλύψεις. Με τα φωτόνια πλέον να έχουν υποκύψει στις ιδιοτροπίες των ερευνητών, το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν τα σωματίδια μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τα δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις, όπως ανάμεσα στη Γη και τους δορυφόρους σε τροχιά, ή απλά από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη.

Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ σημαντικό στόχο, που θα αλλάξει πολλά στον καθημερινό τρόπο ζωής, όμως κανείς δεν είπε ότι μία επανάσταση μπορεί να γίνει σε μια μέρα.[newsbeast.gr]