20130220

Ποιο είναι το site που «μόλυνε» Apple, Twitter και Facebook


Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, έγιναν τρεις ηλεκτρονικές επιθέσεις, με στόχο τις εταιρείες Apple, Facebook και Twitter. Είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να ανακοινωθούν και άλλες.


Το κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις επιθέσεις, ήταν η επίσκεψη σε μία ιστοσελίδα που είχε σαν αποκλειστικό της στόχο το διαμοιρασμό πληροφοριών που έχουν σχέση με την ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές.

Σύμφωνα με πηγές, από την έρευνα που κάνει το Facebook για να βρει τον υπεύθυνο, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα φαίνεται να είναι το iPhoneDevSDK, και πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο που φέρνει σε επαφή όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Όπως συνέβη και με τις τρεις εταιρείες, όταν υπάλληλοί τους προσπάθησαν να μπουν στην ιστοσελίδα, ένα κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλευόταν το plug in της Java για στους πλοηγούς, μόλυνε τους υπολογιστές τους.

Φυσικά, η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά ο λόγος που δημοσιεύεται το όνομα της ιστοσελίδας, είναι για να ενημερωθεί το κοινό, οι προγραμματιστές και οι εταιρείες, ώστε να MHN επισκεφθούν το συγκεκριμένο ιστότοπο, αφού μπορεί ακόμα να περιέχει τον επικίνδυνο κώδικα.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, Ian Sefferman, δήλωσε στο AllThingsD πως «ερευνούμε τις αναφορές που έγιναν από το Facebook, ότι το iPhoneDevSDK μπορεί να φιλοξενεί το κακόβουλο λογισμικό. Μέχρι στιγμής μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο.

Το Facebook είχε αρχικά δηλώσει πως θα επικοινωνήσει με άλλες εταιρίες που έχουν μολυνθεί, με εμάς όμως ποτέ δεν επικοινώνησε, ούτε το Facebook, ούτε κάποια άλλη εταιρεία αλλά ούτε και εκπρόσωποι του νόμου. Η ασφάλεια των χρηστών μας είναι πολύ σημαντική για εμάς και θα συνεχίσουμε τις έρευνες μέχρι να είμαστε 100% σίγουροι». [newpost]