20130215

Τι σχέση έχουν οι μετεωρίτες στη Ρωσία με αυτόν που έρχεται σήμερα στη Γη

Με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση το γεγονός ότι ο μετεωρίτης που χτύπησε τη Ρωσία συνέπεσε χρονικά με τον κομήτη 2012 DA14 που θα περάσει σήμερα πάνω από τη Γη.
Ωστόσο, οι αστρονόμοι επιμένουν πως δεν είναι κάτι παραπάνω.

Ο μετεωρίτης που έπληξε τη Ρωσία ταξίδευε από τα ανατολικά προς τα δυτικά, την ώρα που ο 2012 DA14 θα κατευθύνεται από τον βορρά προς το νότο. Η δε απόσταση που τους χωρίζει είναι 500.000 χιλιόμετρα χώρου και 12 ώρες χρόνου. Ακόμη, το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να προκληθούν τραυματισμοί από μετεωρίτη, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί, δείχνει πως είναι σχεδόν απίθανο να γίνει κάτι αντίστοιχο και το βράδυ.

Στις 9:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) αναμένεται ο κομήτης 2012 DA14 να περάσει «ξυστά» από την ατμόσφαιρα της Γης. Μάλιστα, ποτέ ξανά κομήτης δεν πέρασε τόσο κοντά από τη Γη, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται εκείνοι που έχουν πλήξει τον πλανήτη. 

Η NASA απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόκλησης βλαβών στη Γη λόγω του συγκεκριμένου μετεωρίτη. Το μόνο που θα γίνει είναι να επηρεαστούν κάποιοι δορυφόροι, άρα και κάποιες τηλεοπτικές μεταδόσεις. Πάντως, τα κινητά τηλέφωνα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Δυστυχώς, μετά τα της Ρωσίας, η κοινή γνώμη ανησυχεί ιδιαίτερα. Τον αστεροειδή 2012 DA14 ανακάλυψε τυχαία ένας οδοντίατρος που είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. Δεν θα είναι ορατός με γυμνά μάτια, αλλά ίσως ακόμα και με απλά κυάλια να είναι ορατός.