20130118

Αλαλούμ με τους εμβολιασμούς κατά της λύσσας

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών αδέσποτων ζώων κατά της λύσσας, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί.


Δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία του 2012 αποδίδει στην αρμοδιότητα των τοπικών αυτοδιοικήσεων κάθε θέμα που αφορά τα αδέσποτα, σχετική μνεία έχουν κάνει στους δήμους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, αλλά και σε άλλους νομούς που γειτνιάζουν με αυτές.

Παρ όλα αυτά, επιφυλάξεις για το αν τελικά οι δήμοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις εκφράζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ισχυρίζονται πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για την υλοποίηση των εμβολιασμών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω ενημέρωση συμμετείχαν μόνο οι μισοί από τους δήμους της Περιφέρειας.

Από την αυτοδιοικητική πλευρά, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να προχωρήσει η συλλογή όλων των αδέσποτων ζώων και ο εμβολιασμός τους. 

«Εμείς εμβολιάζουμε οποιοδήποτε ζώο συλλαμβάνεται καθ' υπόδειξην για κάποιο περιστατικό. Κάθε έτος κάνουμε 1150 εμβολιασμούς. Μέχρι τώρα στους τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας δύο με δυόμιση χιλιάδες αδέσποτα ζώα», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). 

Ο σχετικός φορέας, άλλωστε, θεωρείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ως καλό παράδειγμα διαχείρισης του θέματος αυτού στη Θεσσαλονίκη. Πάντως ο κ. Ζαμπέτογλου τονίζει ότι «το σύνολο των αδέσποτων ζώων στην ίδια περιοχή υπολογίζεται σε 8.000 περίπου και για τον εμβολιασμό όλων αυτών θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, αναμένεται το προσεχές διάστημα η υπογραφή από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό άγριων ζώων στην ύπαιθρο, με τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από εναέρια μέσα.

Μέχρι τότε ισχύει το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που έχει ανακοινωθεί και το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή σε ημερίδα που διοργανώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. 

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Υγείας των Ζώων, Στέφανο Μωραϊτη, την δημιουργία μητρώων εμβολιασμών των ποιμενικών σκύλων κατά της λύσσας στα τμήματα κτηνιατρικής κάθε περιφερειακής ενότητας. 

Εκεί θα καταγράφονται όλοι οι εμβολιασμοί των σκύλων αυτών ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τη δαπάνη για την προμήθεια του εμβολίου και τον εμβολιασμό των ζώων από κτηνίατρο.

Παράλληλα, λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ύποπτα για λύσσα περιστατικά αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες που διατηρούν ιατρεία μικρών ζώων, οι οποίοι οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο κρούσμα. 

Το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας περιλαμβάνει επίσης μια σειρά άλλα μέτρα αλλά και δράσεις από διάφορους φορείς που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. 

Σε αυτούς συγκαταλέγονται, εκτός από τους παραπάνω, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που θα πρέπει να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους, οι κυνηγοί που θα πρέπει να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλά τους, ακόμη και οι σπηλαιολόγοι που καλούνται να προστατευτούν από νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στα σπήλαια...