20130107

Επιστημονικό θαύμα με αποκατάσταση όρασης


Ένα πραγματικό επιστημονικό άλμα στον τομέα της ιατρικής πέτυχαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν με μεταμόσχευση να αποκαταστήσουν την όραση τελείως τυφλών ποντικιών...
ενώ εκφράζουν ελπίδες για μελλοντική επιτυχία της μεθόδου αυτής και σε ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών.

Μετά την πρόσφατη θεραπεία ποντικιών με νυκταλωπία (που αδυνατούσαν δηλαδή να δουν τη νύχτα), ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, έκαναν πειράματα με ποντίκια που ήταν εντελώς τυφλά, δηλαδή είχαν παντελή έλλειψη κυττάρων φωτο-υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή τους κι έτσι δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το φως από το σκοτάδι.

Η πάθηση αυτή στους ανθρώπους ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και στην περίπτωση αυτή καταστρέφονται σταδιακά οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς των ματιών, με συνέπεια τη μερική ή ολική τύφλωση.

Οι Βρετανοί ερευνητές εισήγαγαν στα μάτια των πειραματόζωων πρόδρομα κύτταρα τα οποία μέσα σε δύο εβδομάδες, αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν φυσιολογικό αμφιβληστροειδή.

«Αναδημιουργήσαμε όλη τη δομή. ...