20130109

Αποζημίωση - μαμούθ για 25χρονη, θύμα του AIDS


Πρωτοφανής και ρηξικέλευθη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης επιδικάζει αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 800.000 ευρώ, σε 25χρονη η οποία σε ηλικία 17 ετών μολύνθηκε από AIDS ύστερα από μετάγγιση αίματος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Στην άτυχη κοπέλα, που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και είχε τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων και αποσιδήρωσης από πολύ μικρή ηλικία, χορήγησαν αίμα που είχε ληφθεί από 38χρονο τότε αιμοδότη, μολυσμένο από τον ιό! Μάλιστα από το ίδιο αίμα μολύνθηκε και 76χρονος ασθενής, ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Οπως διαπίστωσε το δικαστήριο, υπήρξαν παράνομες πράξεις και παραλείψεις από την πλευρά του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν η κοπέλα, οι οποίες είχαν ως συνέπεια τη μόλυνσή της. Η μετάγγιση έγινε στις 18 Αυγούστου του 2005, η μόλυνση ωστόσο διαπιστώθηκε από τους γιατρούς στις 18 Ιανουαρίου του 2006, ύστερα από μια σειρά εργαστηριακών ελέγχων, ενώ καθυστέρηση υπήρξε και στην ενημέρωση της οικογένειας και των αρμόδιων υπηρεσιών, που πληροφορήθηκαν το γεγονός περίπου ένα μήνα μετά, στις 23 Μαρτίου του 2006!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, διαπιστώθηκαν μεγάλες πλημμέλειες και παράνομες πράξεις, καθώς και παραλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος, από τις οποίες επήλθε βλάβη στην ασθενή. Οπως τονίζεται στην αγωγή αποζημίωσης της οικογένειας της 25χρονης, η οποία υποβάλλεται και σε αγωγή για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS, «οι θεράποντες γιατροί είχαν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το αίμα που έχουν στη διάθεσή τους τους δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις για την καταλληλότητά του και για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να καθυστερεί για λίγες ημέρες η μετάγγιση, ώστε να βρίσκεται ασφαλές αίμα». Επίσης τονίζεται χαρακτηριστικά ότι δεν τηρήθηκαν οι παγκοσμίως προβλεπόμενες δδιαδικασίες για την προφορική εξέταση του αιμοδότη, που έχει ήδη καταδικαστεί, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν είχε ύποπτες επαφές που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν φορέα μεταδοτικών νόσων.


Ο αιμοδότης
Σήμερα 45 ετών, ο αιμοδότης είχε δώσει το 2005 αίμα για συγγενή του δίχως να γνωρίζει ότι είχε προσβληθεί από AIDS, αλλά και χωρίς να αναρωτηθεί για το ενδεχόμενο, αν και διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Οταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια -κι ενώ η σύζυγός του εκείνη την περίοδο κυοφορούσε-, ο 45χρονος αιμοδότης ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα πως βρισκόταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, επειδή είχε μόνο μία εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή, στην οποία πήρε προφυλάξεις. Η υπόθεση έφτασε και στα ποινικά δικαστήρια, με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται για τη σωματική βλάβη τόσο στην κοπέλα όσο και στον ηλικιωμένο. Πρωτοδίκως ο αιμοδότης είχε στραφεί κι εκείνος εναντίον του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ισχυριζόμενος ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για να μη συμβεί ό,τι τελικώς έγινε.


Βαριές οι ευθύνες για το περιστατικό
Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της μόλυνσης ασθενών από AIDS μέσα σε νοσοκομείο είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Το Ιπποκράτειο δεν διέθετε Ειδικό Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Αίματος προς αποφυγή τέτοιου είδους περιστατικών. Είχαν ενημερωθεί ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που είχε αποστείλει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία «επεκτεινόταν σε όλα τα νοσοκομειακά κέντρα αιμοδοσίας της χώρας ο μοριακός έλεγχος του αίματος, με στόχο να θωρακιστεί η υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο τότε διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παπαγιάννης είχε δηλώσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να μηδενιστεί το χρονικό «παράθυρο» στη διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να ανιχνευτεί ο ιός στο αίμα του αιμοδότη, ενώ ο πρόεδρος του Α’ ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Χατζητόλιος είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση.[Espressonews]