20121202

Οι πηγές της γοητείας

Η ομορφιά δεν είναι αποκλειστικά θέμα ορμονών.Όσοι είναι ερωτευμένοι πιστεύουν ότι βιώνουν κάτι το μαγικό, το υπερφυσικό: τα μάτια τους λάμπουν, η καρδιά τους χτυπάει ξέφρενα, μια περίεργη χαρά τους κυριεύει, έχουν αϋπνίες, αδυνατίζουν και νιώθουν ιδιαίτερα γοητευτικοί. Και πράγματι είναι…
Ε, λοιπόν, διακινδυνεύοντας να σκοτώσουμε την αθωότητά τους, πρέπει να τους αποκαλύψουμε την αλήθεια: το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αντιδράσεων οφείλεται σε μια πολύπλοκη, αλλά απόλυτα φυσιολογική, βιολογική διαδικασία που προκαλείται από τις ορμόνες.

Μια αλλιώτικη γοητεία
Αν όμως τέτοιου είδους εσωτερικές χημικές διαδικασίες συμβαίνουν κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους μας, τότε γιατί ορισμένοι είναι πιο γοητευτικοί από άλλους; Γιατί εκτός από τη βιολογία, υπάρχουν τρεις ακόμα βασικές πηγές γοητείας: το χαμόγελο, το πρόσωπο και η φωνή.

Το χαμόγελο

Ένα χαμόγελο γεμάτο ειλικρίνεια, στο οποίο συμμετέχουν τα μάτια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέλγητρα που μπορεί να διαθέσει κάποιος. Δίνει στο πρόσωπο μια όμορφη όψη και προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση: είναι κολλητικό. Και όταν δύο άτομα χαμογελούν το ένα στο άλλο, δημιουργείται αμέσως το ρεύμα επικοινωνίας και έλξης ανάμεσά τους.

Το πρόσωπο
Τα πιο γοητευτικά πρόσωπα, παρόλο που η τηλεόραση προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε το αντίθετο, είναι τα ασύμμετρα. Η ανθρώπινη φύση απορρίπτει συνήθως την τελειότητα, γιατί είναι αφύσικη. Ακόμα, υπάρχει μια θεωρία που βεβαιώνει πως τα άτομα με έντονα και άνισα χαρακτηριστικά είναι πιο έξυπνα.

Η φωνή
Τέλος, είναι η φωνή. Πρώτες έρχονται οι φωνές με βαρύ τόνο, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Προέρχεται, όπως και πολλά άλλα χαρακτηριστικά σεξουαλικής γοητείας, από την υποσυνείδητη ταύτιση αυτού του τόνου φωνής με εκείνη που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε έρωτα. Τις στιγμές της μεγαλύτερης διέγερσης όλες οι φωνές γίνονται πιο βαθιές. Η υποσυνείδητη μνήμη μας έχει αρχειοθετημένο αυτό το δεδομένο σαν μια ευχάριστη αίσθηση. Γι’ αυτό, όταν ακούμε μια φωνή με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτός που την κατέχει μεταμορφώνεται ξαφνικά σε επιθυμητό και γοητευτικό.

Επίλογος
Όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνονται κάθε φορά που εμφανίζεται η σπίθα του έρωτα. Δε χρησιμεύει όμως σε τίποτα αν όλα τα αφήσουμε στην τύχη. Τον έρωτα, για να διαρκέσει, πρέπει να τον φροντίσουμε. Η βιολογία κάνει το καθήκον της, αλλά το να διατηρήσουμε τη σπίθα της πρώτης συνάντησης είναι θέμα δικό μας.