20120724

Αμερικανοί ερευνητές του Χάρβαρντ σχεδιάζουν τον πραγματικό Ironman


Το ινστιτούτο ερευνών Wyss για την εφαρμογή μηχανικών καινοτομιών σε βιολογικούς οργανισμούς,... το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι σύναψε συμβόλαιο ύψους 2.6 εκ. δολαρίων με την αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία προωθημένων ερευνών για την άμυνα (DARPA), με σκοπό την κατασκευή ενός ευφυούς ενδύματος που θα βελτιστοποιεί τη φυσική αντοχή των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

Το σύστημα θα είναι σχεδιασμένο ώστε να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της κούρασης, επιτρέποντας στους στρατιώτες να περπατούν μεγαλύτερες αποστάσεις και αυξάνοντας την αντοχή του σώματος σε τραυματισμούς κατά τη μεταφορά βαρέων φορτίων.

Ελαφριά, αποτελεσματική και καθόλου περιοριστική ως προς την κίνηση, η στολή θα αποτελείται από μαλακές φορητές υποστηρικτικές συσκευές, οι οποίες θα ενσωματώνουν ένα μεγάλο αριθμό τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως έναν ελαστικό αισθητήρα που θα ελέγχει την εμβιομηχανική του σώματος, χωρίς την παρεμβολή των τυπικών άκαμπτων υλικών που δυσχεραίνουν την κίνηση, ή ένα μηχανισμό που θα βοηθά τον φορέα να διατηρεί την ισορροπία του, παράγοντας χαμηλού επιπέδου μηχανικές δονήσεις που επιδρούν στις αισθητηριακές λειτουργίες του σώματος.

Παρόλο που το πρότζεκτ της DARPA είναι προσανατολισμένο προς την υποβοήθηση και προστασία των στρατιωτών εν ώρα μάχης, οι εμπλεκόμενες σε αυτό τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στη βελτίωση των σωματικών λειτουργιών των ηλικιωμένων ή ακόμη και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
[iefimerida]