20120710

300.000 μολυσμένα PC χωρίς internet

Ήδη περισσότεροι από 300.000 υπολογιστές έχουν μολυνθεί από ιό που τους εμποδίζει την πρόσβαση στο internet. Διαβάστε αναλυτικά για τον ιό αυτό.

Περισσότεροι από 300.000 ανθρώπους θα μπορούσαν να χάσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς το FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτει τη λειτουργία διακομιστών που χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Οι διακομιστές περιήλθαν στον έλεγχο του FBI τον Νοέμβριο του 2011, στο πλαίσιο μίας μεγάλης προσπάθειας εξάρθρωσης συμμορίας που χρησιμοποιούσε τους εν λόγω διακομιστές προκειμένου να ανακατευθύνει έρευνες χρηστών του internet σε συγκεκριμένες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με το BBC, οι εγκληματίες κέρδισαν περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια με αυτόν τον τρόπο, ενώ εκατομμύρια υπολογιστές μολύνθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιούταν.

Παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, εκτιμάται ότι ακόμη 300.000 υπολογιστές είναι μολυσμένοι, ενώ μεγάλος αριθμός PCs εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους επίμαχους διακομιστές προκειμένου να αναζητήσει διευθύνσεις στο internet.

Οι διακομιστές αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, 9 Ιουλίου, ενδεχομένως αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου χωρίς πρόσβαση στο internet, καθώς δεν θα μπορούν να αναζητήσουν διευθύνσεις στον κυβερνοχώρο.

Οι περισσότεροι πληγέντες χρήστες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεκάδες χιλιάδες μολυσμένοι υπολογιστές βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.