20120613

Εκατοντάδες «πεινασμένοι» αστερίες ξεβράστηκαν στις ακτές

Από ασιτία πέθαναν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκατοντάδες αστερίες που ξεβράστηκαν σε παραλία της νότιας Ιαπωνίας τον Ιανουάριο.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 800 αστερίες βρέθηκαν νεκροί σε έκταση 300 μέτρων σε παραλία του νησιού Ishigaki.

Η «έκρηξη» του πληθυσμού των αστεριών παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2009, όταν νεαρά άτομα εθεάθησαν να τρέφονται μαζικά στον εξωτερικό κοραλλιογενή ύφαλο του νησιού.

Οι αστερίες, που τρέφονται με κοράλλια, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτάσουν μέχρι την παραλία, όπου και πέθαναν.

Ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί οι αιτίες της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των αστεριών, ωστόσο αυτή η περίεργη συμπεριφορά έδειξε στους επιστήμονες τι μπορεί να συμβεί όταν αυτά τα πλάσματα, που κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, χάσουν τις διατροφικές πηγές τους.

«Οι αστερίες πιθανώς ξεβράστηκαν λόγω της έλλειψης φαγητού και συγκεκριμένα κοραλλιών», δήλωσε ο Δρ. Go Suzuki από το Ερευνητικό Κέντρο Αλιείας, που παρατήρησε το φαινόμενο από τον ερευνητικό του σταθμό.

Στη μελέτη του ο Δρ. Suzuki περιγράφει πώς τα κοράλλια που κάλυπταν το 60% της θαλάσσιας περιοχής έφτασαν να καλύπτουν μόνο το 1% λόγω των πεινασμένων αστεριών.

Παράλληλα επισημαίνει πως οι αστερίες μετακινούνταν σταδιακά προς την παραλία, πιθανότατα σε αναζήτηση τροφής.

Δεδομένου ότι πέθαναν στην ακτή και όχι στο νερό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όταν οι αστερίες ξεβράστηκαν, ήταν πλέον πολύ αδύναμοι για να επιστρέψουν στη θάλασσα.