20120313

Πουλήσαμε τον Ήλιο μας για το “κούρεμα”

Δεν πέρασε μόνο στο ύψος του “κουρέματος” η γραμμή Μέρκελ, πέρασαν και άλλα γερμανικά συμφέροντα. Μέρος της συμφωνίας εκτός των άλλων αποτελεί και το περιβόητο πρόγραμμα Ήλιος.

Οι τεράστιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και όχι μόνο.


Ένα έργο πακέτο 15 δισεκατομμυρίων το οποίο τιτλοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους.

Σε 200.000 στρέμματα ελληνικής γης (ιδιοκτησίας του Δημοσίου) θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις που θα μπορούν να παράξουν 10.000 MW.

Στόχος είναι η μεταφορά της ενέργειας κυρίως προς τη Γερμανία, αλλά όχι μόνο.

Με το υπάρχον δίκτυο αυτό είναι αδύνατο και έτσι θα υπάρξει και ένας “χορός” δισεκατομμυρίων γύρω από την ανάπτυξη νέων δικτύων.

Σε όλα αυτά η συμφωνία μοιάζει ... τοπίο στην ομίχλη. Ποιο θα είναι το ποσοστό επί των κερδών του ελληνικού δημοσίου (τα 15 δισ. είναι μια τάξη μεγέθους) και ποιος ουσιαστικά θα καρπωθεί το έργο αφού μένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για το έργο, ποιος θα επωμιστεί το βάρος κατασκευής, σε ποιες τιμές θα υπολογιστούν τα κέρδη αλλά και με ποιον τρόπο θα γίνουν οι αδειοδοτήσεις;

Όλα πάντως δείχνουν ότι ο Ήλιος δείχνει και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Η Δημόσια Περιουσία παίζει ρόλο. Τα χρήματα μέσω πώλησης ή τιτλοποιήσεων θα πάνε για το χρέος, είναι μέσα στις εγγυήσεις.

Όπως είπε όμως ο Πρωθυπουργός ως τα τέλη του χρόνου οι λεπτομέρειες θα γράφονται και θα σβήνονται, ας περιμένουμε ... newsit