20120328

Βουλευτής κάπνισε μαριχουάνα...μέσα στο κοινοβούλιο !

Υποστηρίζει με σθένος την αποποινικοποίηση των "μαλακών" ναρκωτικών. Και βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσει την άποψη του. Άναψε στικάκι με μαριχουάνα μέσα στο κοινοβούλιο.


Ο Γιάνους Πάλικοτ, πρόεδρος ενός αριστερού, αντικληρικού κινήματος που φέρει το όνομά του, είχε από μέρες δηλώσει ότι θα "άναβε χόρτο" μέσα στη Βουλή, παίζοντας με την αμφισημία της πολωνικής λέξης "ζάπαλικ" που σημαίνει "ανάβω" και "καπνίζω".

"Είναι χόρτο", είπε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο γραφείο του στη Δίαιτα, ανάβοντας το στικάκι που περιείχε μαριχουάνα.

Την περασμένη άνοιξη η Πολωνία τροποποίησε το νόμο περί ναρκωτικών, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών την απόφαση αν θα διώκουν ή όχι όσους συλλαμβάνονται έχοντας στην κατοχή τους μικρή ποσότητα ουσιών. Πάντως ο νόμος ορίζει ότι η κατοχή ναρκωτικών, ανεξαρτήτως ποσότητας, απαγορεύεται. Ο Πάλικοτ υποστηρίζει ότι ο ισχύων νόμος παραμένει πολύ αυστηρός και θεωρεί μειονέκτημά του ότι οι εισαγγελείς θα πρέπει να αποφασίζουν κατά περίπτωση πότε θα δικάζεται κάποιος. Το κόμμα του κατέθεσε σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο αποποινικοποιείται η χρήση μαριχουάνας.

Η ανακοίνωσή του ότι θα "ανάψει χόρτο" έθεσε σε συναγερμό την υπηρεσία ασφαλείας του κοινοβουλίου η οποία απαγόρευσε την πρόσβαση στο κτίριο στους ακτιβιστές του κινήματος "Ελεύθερη Κάνναβη", τους οποίους είχε προσκαλέσει το κόμμα.

"Θέλω να καταγγείλω την υποκρισία σε ό,τι αφορά τη χρήση μαριχουάνας. Κάποιος είπε ότι θα καπνίσει ένα τσιγαριλίκι και κάλεσαν τις δυνάμεις της τάξης, σαν να επρόκειτο για πραξικόπημα", είπε σήμερα ο Πάλικοτ.
iefimerida