20120209

Συμφώνησαν σε όλα εκτός από τις συντάξεις. Όλο το παρασκήνιο από το βραδινό θρίλερ

Συμφωνία σε όλα πλην της απαίτησης της τρόικας για μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων προέκυψε μετά από οκτώ ώρες σύσκεψης ανάμεσα στον Λ. Παπαδήμο, τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μαξίμου «ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις» προαναγγέλλοντας σχεδόν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.


Επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε μετά τη μία το πρωί ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο (τον εξουσιοδότησαν οι δύο αρχηγοί) με τα στελέχη της τρόικας είχαν ως μοναδικό αντικείμενο να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν 300 εκ. ευρώ για τα οποία μέχρι εκείνη την ώρα και μετά από οκτώ ώρες σύσκεψης στο Μαξίμου ανάμεσα στον Λουκάς Παπαδήμο και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, δεν είχε βρεθεί λύση.

Τη συμφωνία των Πολιτικών Αρχηγών «σε όλα τα σημεία του προγράμματος πλην ενός που απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα» ανακοίνωσε μετά το τέλος της σύσκεψης.

Πληροφορίες συγκλίνουσες από Μαξίμου, Συγγρού και Ιπποκράτους ανέφεραν ότι: ο μεν πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς έθεσε επιτακτικά το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων να ξεκινά από το πλαφόν των 300 ευρώ και πάνω.

Η θέση αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε την απαίτηση της τρόικας -προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ- να επεκταθεί η μείωση που είχε προαποφασιστεί για τις κύριε συντάξεις πέραν των ευγενών ταμείων.

Σε αυτήν την εξέλιξη όμως φέρεται να αντέδρασε ο Γ. Παπανδρέου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη να λέει μετά το τέλος της σύσκεψης στους δημοσιογράφους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα.

Αυτή η εμπλοκή ανάγκασε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Γιούνγκερ και Μπαρόζο καθώς οι δύο αρχηγοί (ο Γ. Καρατζαφερης απείχε της διαπραγμάτευσης από την πρώτη κιόλας ώρα της σύσκεψης) για να βρεθεί η χρυσή τομή. Μέχρι που τελείωσε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς -οι συνεργάτες τους επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία ήταν σχεδόν κλεισμένη και ότι το θέμα των 300 εκατ. ευρώ δε θα μπορούσε να την τινάξει στον αέρα- εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό να ξανασυναντηθεί με την τρόικα μέχρι να βρεθεί λύση και να τους ανακοινώσει.

Ως τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ. Παπαδήμο, είχε όμως ήδη αποκλειστεί αυτή η σύσκεψη να γίνει σήμερα το πρωί.