20120223

Νεκροί δημοσιογράφοι στους βομβαρδισμούς της Χομς - Βετεράνοι με μακρά θητεία στην κάλυψη συρράξεων

Δύο δυτικοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν χθες στην πολιορκημένη Χομς, όταν το κτίριο στο οποίο διέμεναν επλήγη στη διάρκεια βομβαρδισμού, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για τη Μαρί Κόλβιν, Αμερικανίδα που εργαζόταν για τους Sunday Times και για τον Γάλλο φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ.
Αυτόπτης μάρτυρας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ρουκέτα, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κτήριο που βομβαρδιζόταν. Οπτικό υλικό από τη Χομς δείχνει τα σώματά τους ανάμεσα στα ερείπια. Αρκετοί άλλοι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, στη Χομς. Και οι δύο ήταν βετεράνοι δημοσιογράφοι με θητεία σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτήριο στο οποίο διέμεναν χρησιμοποιείτο από ακτιβιστές ως κέντρο Τύπου.
Η Μαρί Κόλβιν είχε χάσει το μάτι της από θραύσματα βόμβας σε αποστολή στη Σρι Λάνκα το 2001 και έκτοτε φορούσε μαύρη καλύπτρα. Ο Ρεμί Οσλίκ γεννήθηκε το 1983 στη Γαλλία και έκανε την πρώτη του αποστολή σε ζώνη συγκρούσεων στην Αϊτή σε ηλικία 20 ετών. Πιο πρόσφατα,κάλυψε φωτογραφικά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές στη Χομς, τουλάχιστον άλλοι δύο ξένοι δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί. Ο ένας είναι Βρετανός φωτορεπόρτερ που ονομάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Πολ Κόνροϊ και η δεύτερη Αμερικανίδα.
Τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, λέγοντας ότι «αυτοί οι τραγικοί θάνατοι υπενθυμίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν για να κάνουν ρεπορτάζ για την αλήθεια των γεγονότων στην περιοχή. Είναι επίσης μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι τα θύματα είναι πολλά, και σε συντριπτικό ποσοστό αθώοι πολίτες».
Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας των ΗΠΑ, Τζέι Κάρνεϊ, συμπλήρωσε ότι «η ωμότητα του καθεστώτος Άσαντ γίνεται όλο και πιο φανερή κάθε μέρα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας συνοδεύουν τους συγγενείς των θυμάτων».                                              [protothema]