20120221

Τα πολλά κιλά προκαλούν ακμή

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι ίσως μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ακμής προσέχοντας το σωματικό βάρος τους.
 Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους και η μέτρια έως σοβαρή ακμή – ένα πρόβλημα που αφορά περίπου έναν στους πέντε εφήβους – συμβαδίζουν, ιδίως στα κορίτσια.
Η νεώτερη μελέτη που υποστηρίζει αυτή τη συσχέτιση δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Archives of Dermatology» και συμπεριέλαβε σχεδόν 3.600 εφήβους.
Οι ερευνητές συνέκριναν το σωματικό βάρος τους με την κατάσταση του δέρματός τους, λαμβάνοντας υπόψη αρκετές άλλες παραμέτρους που επίσης μπορεί να παίξουν ρόλο, όπως η ηλικία, η εφηβεία και η διατροφή. Τα πρόχειρα φαγητά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, λ.χ., όχι μόνο σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και με την επιδείνωση της ακμής.Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι, ιδίως τα κορίτσια, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ακμή απʼ ό,τι όσοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη σε 3.300 εφήβους, η οποία δημοσιεύθηκε το 2006 στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Δερματολογίας».Η παχυσαρκία προκαλεί υπερπαραγωγή ανδρογόνων που σχετίζονται με την ακμή, ενώ ειδικά στα κορίτσια το άγχος των περιττών κιλών, σε συνδυασμό με το άγχος για τα σπυράκια, μπορεί να οδηγήσει στην υπερέκκριση ορμονών του στρες, που επιτείνουν το δερματολογικό πρόβλημα.