20120110

Ο ιστός του Spiderman γίνεται πραγματικότητα από επιστήμονες


 
Η ικανότητα του Spiderman να ταλαντεύεται ανάμεσα στους ουρανοξύστες χρησιμοποιώντας τον ιστό που βγαίνει από το χέρι του γίνεται πραγματικότητα.
Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Wyoming, η δημιουργία ενός τόσο δυνατού ιστού από μετάξι μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μιλώντας με όρους αντοχής και βάρους, το μετάξι που παράγουν οι αράχνες είναι πιο δυνατό ακόμη και από το ατσάλι. Μέχρι σήμερα όμως, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να βρουν έναν τρόπο για την μαζική παραγωγή του, μιας και η ποσότητα που παράγεται από τα αραχνοειδή είναι πολύ μικρή.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Don Jarvis, μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να τροποποιήσει γενετικά ένα είδος μεταξοσκώληκα ώστε να παράγει μετάξι με πρωτεΐνες από αράχνες.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ισχυρίζεται ότι αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες για μαζική παραγωγή και να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αιώνα.
Όπως αναφέρουν, οι χρήσεις αυτού του μεταξιού είναι αμέτρητες και θα μπορούσε να χρησιμοποιεί στην ιατρική για τη δημιουργία τεχνητών συνδέσμων και τενόντων ή προστατευτικών καλυμμάτων για πληγές και ισχυρίζονται ότι το υλικό θα ήταν τόσο ανθεκτικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για αλεξίσφαιρα γιλέκα. [mediagate]