20111209

"Να το τρως το ψάρι, κάνει καλό"

"Να το τρως το ψάρι, κάνει καλό" Έτσι δεν έλεγαν οι γονείς παλιά;
Να που τώρα δικαιώνονται, αφού το ψάρι είναι σωτήριο για τις νέες γυναίκες καθώς έρευνα αποκαλύπτει ότι όσες τρώνε συστηματικά λιπαρά ψάρια, διατρέχουν κατά... 90% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να συμπεριλαμβάνουν δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Η μελέτη υποδηλώνει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών όπως ο σολομός, του σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορεί να είναι θαυματουργά για την υγεία των γυναικών, καθώς βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων τους.Ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τόσο τις διατροφικές συνήθειες, όσο και τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους. Όπως διαπίστωσαν 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και οι πέντε τελικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.