20111209

Ετοιμάζονται για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα


Για τη διάσπαση της ευρωζώνης και για την επαναφορά των εθνικών νομισμάτων προετοιμάζονται κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα "τουλάχιστον...
μία κεντρική τράπεζα, αυτή της Ιρλανδίας, εξετάζει το εάν θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές σε περίπτωση που αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα".
"Η ζώνη των 17 προετοιμάζεται πυρετωδώς για το θέμα εξόδου από τον σκληρό πυρήνα του ευρώ, ενώ και η Ελβετία εξετάζει πιθανή αντικατάσταση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος", επισημαίνει το αποκαλυπτικό οικονομικό δημοσίευμα.
Οι χώρες έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για την εκτύπωση νομισμάτων. Μερικές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, έχουν τα δικά τους πιεστήρια. Άλλοι θα αναγκαστούν να αναθέσουν το έργο αυτό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πρόληψη και όχι... πρόβλεψη
Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος τονίζει ότι η τράπεζα δεν αναζητά τρόπους αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει, τονίζοντας πως "δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα".
"Ο προγραμματισμός των κεντρικών τραπεζών είναι προληπτικός. Δεν συνεπάγεται εκτίμηση για διάλυση της ευρωζώνης" αναφέρει η Wall Street Journal και προσθέτει ότι "το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν μία πιθανότητα που μέχρι το φθινόπωρο θεωρούνταν αδιανόητη, επισημαίνει πόσο ραγδαία έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες".
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις και αναφέρει ότι και εκτός ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, που έχει συνδέσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, τώρα εξετάζει εναλλακτικά σενάρια.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο κορυφής για να σφυρηλατηθεί μια πολυαναμενόμενη λύση διάσωσης της Γηραιάς Ηπείρου.
Λύση ή διάλυση
Το διακύβευμα είναι υψηλό. Αν οδηγηθούμε σε αποτυχία και σε μη κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης, θα τροφοδοτηθούν οι ήδη αυξανόμενες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ζώνης του ευρώ.
Πολλοί φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής φοβούνται οικονομικό χάος και ντόμινο κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας πραγματοποιούν συζητήσεις, σχετικά με το αν μπορούν να αποκτήσουν πρόσθετο δυναμικό για την εκτύπωση νομισμάτων, σε περίπτωση που η ζώνη του ευρώ διαλυθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπάλληλοι έχουν συζητήσει την ενεργοποίηση παλιών εκτυπωτών ή να κινητοποιήσουν μια ιδιωτική εταιρεία να κάνει "τη δουλειά".
"Όλες οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν ήταν αντικείμενο εξέτασης πριν από δύο μήνες", σύμφωνα με πρόσωπο υψηλά ιστάμενο στην κυβέρνησης της Ιρλανδίας. Εκπρόσωπος πάντως της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στην Ελλάδα, που θεωρείται ευρέως ως η χώρα που είναι πιθανότερο να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της, η κεντρική τράπεζα διαθέτει σε ετοιμότητα το ΙΕΤΑ (Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών), προκειμένου να ανταποκριθεί σε μαζική εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Χτισμένο το 1941, το Ίδρυμα της Αττικής σήμερα, είναι εφοδιασμένο με "μηχανήματα state-of-the-art", σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Τράπεζας και βάσει δημοσιεύματος, "όλα πλέον είναι πιθανά".
news247.gr