20111217

Ρούχα που δεν χρειάζονται απορρυπαντικό !

Είχατε σκεφτεί ποτέ, ότι θα έρθει μία μέρα, που τα ρούχα μας θα είναι αυτο-καθαριζόμενα, αφού από το ύφασμά τους θα εξαφανίζονται χωρίς τη βοήθεια απορρυπαντικού λεκέδες και οσμές; Μάλλον όχι...
Πάντως, το σκέφτηκαν οι Κινέζοι για σας.

Σύμφωνα με το BBC, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong στη Σαγκάη δημιούργησαν ένα πρόσθετο επίστρωμα για τα υφάσματα, φιαγμένο από μικροσκοπικά σωματίδια διοξείδιου του τιτανίου που στην ουσία αναγκάζουν το ύφασμα να αυτοκαθαριστεί όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Όταν η ηλιακή ακτινοβολία "βλέπει" το ύφασμα, τα μικροσκοπικά σωματίδια αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με το οξυγόνο στον αέρα, αποβάλλοντας λεκέδες και ρύπους.

Πρόκειται για μία πατέντα οικονομική, μη τοξική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ η βασική ουσία του ήδη χρησιμοποιείται σε αυτοκαθαριζόμενα παράθυρα, κουζίνες και πλακάκια μπάνιου.

Για να τεστάρουν την αντοχή και αποτελεσματικότητα του υλικού, οι ερευνητές "μάρκαραν" το ύφασμα με πορτοκαλί μπογιά και το εξέθεσαν στον ήλιο.

Μετά από δύο ώρες, συνειδητοποίησαν πως το 71% των λεκέδων είχαν εξαφανιστεί. Μάλιστα, επανέλαβαν τη δοκιμή πέντε φορές στο ίδιο ρούχο, πάντα με την ίδια επιτυχία.

"Αυτού του είδους το λειτουργικό ύφασμα έχει ήδη γίνει πολύ δημοφιλές, ειδικά στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές περιόρισαν τη χρήση κλιματιστικών, μετά τον φονικό σεισμό του Ιανουαρίου. Είναι πιθανό, να γίνει ανάρπαστο σε πολλές περιοχές της Ασίας, όπου η ζέστη δημιουργεί πολλών ειδών προβλήματα", δήλωσε η Isabelle Cavill, ειδική στα υφάσματα, από το Planet Retail.

Πάντως, η διαδεδομένη χρήση του θα σημάνει και τον περιορισμό στη χρήση απορρυπαντικών, αλλά και στη χρήση νερού, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: BBC