20120131

Νέες απόδειξεις για την ύπαρξη νερού στον Άρη

Διαστημικό όχημα της NASA ανακάλυψε φλέβες γύψο

Ακόμη πιο ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη νερού στον Άρη έφερε στο φως το όχημα Opportunity της NASA που εξερευνά την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Το διαστημικό όχημα, που ερευνά τον Άρη για 90 ολόκληρους μήνες, ανακάλυψε φλέβες ορυκτού γύψου, δηλαδή ενυδατωμένου θειικού ασβεστίου που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή γυψοσανίδων.

Αυτό, σύμφωνα με τον Steve Squyres, ερευνητή που ασχολείται με την αποστολή του Opportunity, αποτελεί σημάδι ότι νερό έρεε σε υπόγεια κοιτάσματα μέσα στο βράχο. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA, «το υλικό αυτό είναι μία καθαρή χημική ουσία που δημιουργήθηκε εκεί ακριβώς που εντοπίστηκε».

Και συνεχίζει: «Αυτό δεν μπορεί να λεχθεί για άλλου τύπου γύψου που έχει βρεθεί στον Άρη ή για άλλα ορυκτά που σχετίζονται με το νερό και το Opportunity έχει ανακαλύψει. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθεί στη Γη, αλλά η εύρεση του τον Άρη, είναι κάτι που θα έκανε τους γεωλόγους πολύ χαρούμενους».Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το όχημα βρήκε αρκετές τέτοιες φλέβες στον κρατήρα Endeavour. Ωστόσο η προσοχή των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί σε μία συγκεκριμένη τέτοια φλέβα μήκους μεταξύ 40 και 51 εκατοστών και πλάτους όσο περίπου ένα δάκτυλο.

Η εύρεση των φλεβών αυτών, αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, ότι κάποτε υπήρξε νερό στον Άρη, δήλωσε ο Steve Squyres σε συνέντευξη που παραχώρησε.Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα, τα αποθέματα αυτά γύψου υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού λιγότερο όξινου, που θα μπορούσε να επιτρέψει την εμφάνιση μικροβιολογικών μορφών ζωής. «Άλλου είδους νερό θα ήταν σημαντικά όξινο, με pH 5, 4 ή 3. Ο γύψος δεν απαιτεί κάτι τέτοιο και αυτό σημαίνει ένα πιο φιλικό για τη ζωή, από χημικής άποψης, νερό», σημειώνει.

newsbeast.gr