20111105

Πρωτογενείς λοιμώξεις του ουροποιητικού σε παιδιά

Οι νέες συστάσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία

Μια πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (ΑΠΑ), αναδεικνύει την ανάγκη για....

 μια νέα προσέγγιση στη διάγνωση και τη θεραπεία των πρωτογενών λοιμώξεων του ουροποιητικού στα παιδιά.

Οι ερευνητές τάχθηκαν ενάντια στη τρέχουσα στρατηγική για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων αυτών, η οποία εκθέτει τα μικρά παιδιά σε ένα επώδυνο ακτινολογικό τεστ και συνταγογραφεί προφυλακτική αντιβιοτική θεραπεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Σαν αποτέλεσμα, η ΑΠΑ τροποποίησε την πρακτική της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των πρωτογενών ουροποιητικών λοιμώξεων σε παιδιά ηλικίας 2-24 μηνών.

Το 5% των βρεφών και των νηπίων που παρουσιάζουν πυρετό χωρίς να υπάρχει εμφανής αιτία υποφέρει από λοίμωξη του ουροποιητικού, μια από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η διάγνωση και η θεραπεία είναι ιδιαίτερα δύσκολές, γιατί οι νεαροί ασθενείς δεν μπορούν να μιλήσουν για τα συμπτώματά τους, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη των νεφρών.

Το επώδυνο ακτινολογικό τεστ που συστηνόταν μέχρι πρόσφατα είχε σκοπό να αναγνωρίσει τα παιδιά εκείνα που έπειτα από την πρώτη λοίμωξη του ουροποιητικού ανέπτυσσαν κυστεονεφρική παλινδρόμηση.

Αν το τεστ έβγαινε θετικό, ακολουθούσε η χορήγηση προφυλαχτικής αντιβιοτικής αγωγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όμως, έδειξαν πως δεν υπήρχε πραγματικό όφελος από τη μακρόχρονη θεραπεία με αντιβιοτικά. Συνεπώς, δεν υπήρχε ούτε ουσιαστικός λόγος να υποβάλλονται τα παιδιά στην επώδυνη αυτή δοκιμασία.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως, όταν υπάρχει πυρετός χωρίς αιτία, πρέπει να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για τον αποκλεισμό ή τη διάγνωση της λοίμωξης του ουροποιητικού. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η στρατηγική αντιμετώπισης μετά το πρώτο επεισόδιο λοίμωξης, αφού, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η μακρόχρονη θεραπεία με αντιβιοτικά δεν μπορεί να προφυλάξει από πιθανή υποτροπή.

Η ΑΠΑ τονίζει πως οι νέες συστάσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία των πρωτογενών λοιμώξεων του ουροποιητικού σε βρέφη και νήπια από 2 έως 24 μηνών θα έχει ουσιαστική επίδραση στην κλινική πρακτική.

medicalnewstoday