20111115

Ναρκωτικά στα απόβλητα !!!!!!


Ναρκωτικές ουσίες ανιχνεύτηκαν στα υγρά απόβλητα της πρωτεύουσας, που φτάνουν στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια...

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασαν σε συνέδριο στη Ρόδο ο πρόεδρος της Ε.Υ.Δ.Α.Π., καθηγητής, Θεμιστοκλής Λέκκας, με τον επίκουρο καθηγητή, Κ. Θωμαΐδη, «Στα υγρά απόβλητα που φθάνουν στην Ψυττάλεια ανιχνεύθηκαν μεταξύ άλλων ναρκωτικές και ψυχότροπες ουσίες.

Οι συγκεντρώσεις των πιο γνωστών ουσιών είναι σημαντικές», ανέφερε ο κ. Λέκκας. Βάσει των συγκεντρώσεων αυτών υπολογίσθηκαν οι ημερήσιες χρήσεις της κοκαΐνης (500 έως 600 γρ.), ηρωίνης (1 κιλό), καννάβεως (2 κιλά) και ουσίας έκστασις (10 έως 20 γρ.) στην περιοχή που καλύπτει το αποχετευτικό δίκτυο της Ε.Υ.Δ.Α.Π..

Οι συγκεντρώσεις της κοκαΐνης και της ουσίας έκστασις παρουσιάζουν αύξηση το Σαββατοκύριακο, ενώ η ηρωίνη και η κάνναβη έχουν σταθερή χρήση όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η έρευνα αυτή στοχεύει τόσο στην ακριβή γνώση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων, όσο και κυρίως στον προσδιορισμό των μεθόδων (τριτοβάθμια επεξεργασία) που καταστρέφουν αυτές τις ουσίες, για να καταστεί δυνατή η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού.

Το ζήτημα των αναδυόμενων ρύπων απασχολεί την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και ειδικότερα στις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν την επαναχρησιμοποίηση και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα για εκ νέου κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας είναι πολύ γενικά και τελείως ενδεικτικά της κατανάλωσης ουσιών που γίνεται από εκείνους που χρησιμοποιούν το αποχετευτικό δίκτυο της Ε.ΥΔ.Α.Π.. Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι σε αυτή την καταμέτρηση δεν συμπεριελήφθησαν στοιχεία από τις «ακριβές» περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής στις οποίες όμως δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο αλλά μεμονωμένοι βόθροι.

Ας μην ξεχνάμε και τις προβληματικές περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας στις οποίες χρήστες ουσιών κάθε είδους ουρούν εκτός κτιρίων. Αν και αυτά τα στοιχεία υπήρχε τρόπος να συμπεριληφθούν στην έρευνα των επιστημόνων οι δείκτες θα έδειχναν υψηλότερες μετρήσεις.