20120622

Οι άνδρες που έχουν παιδιά ζουν περισσότερο

Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι μια δεκαετής έρευνα έδειξε ότι άντρες πάνω από 50 χωρίς παιδιά έχουν πιθανότητα...


17% να πεθάνουν από αγγειοκαρδιακή ασθένεια σε σχέση με άντρες που έχουν ένα, ή περισσότερα παιδιά.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων εξέτασε αν η αντρική γονιμότητα και αναπαραγωγική υγεία μπορεί να λειτουργήσουν σαν ενδείξεις για την μελλοντική υγεία του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ένα τρίτο της αντρικής γενετικής υπόστασης επικεντρώνεται στην αναπαραγωγή.
Η έρευνα παρακολούθησε πάνω από 135.000 παντρεμένους άντρες στις ΗΠΑ από το 1995 μέχρι το 2005 και είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος έρευνα που έχει γίνει ποτέ.Οι επιστήμονες λένε ότι τα αποτελέσματα αφήνουν να διαφανεί ότι η αντρική στειρότητα μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Όμως τα αποτελέσματα δεν δείχνουν καμία διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ αντρών με παιδιά και ατέκνων.
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα και επίσης μπορεί να συντείνουν στην αντρική στειρότητα.Επιστήμονες της μελέτης αναφέρουν ότι είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να παρακινούν ορισμένους άντρες στην υιοθέτηση πιο υγιεινής συμπεριφοράς, που μπορεί επιμηκύνει τη ζωή τους.Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction.